„Ardos“ će morati da proda višak kupljenih akcija Novosti

Na Beogradskoj berzi juče su prodate 1.023 akcije kompanije Novosti po nepromenjenoj ceni od 289.488 dinara. Informacija o tome ko je trgovao ovako velikim paketom akcija ove novinske kuće biće poznata u roku od tri dana, kada promena bude registrovana u Centralnom registru. Promet ovih akcija na berzi počeo je 29. avgusta, i za samo tri dana prodat je gotovo ceo paket od 63,33 odsto, koji je bio u vlasništvu malih akcionara. Ostatak od 36,67 odsto akcija pripada državi, koja se nije priključila malim akcionarima jer želi da zadrži kontrolu nad ovim dnevnim listom, a po svim indicijama u kontaktu je s kupcima.


O tome ko odlučuje kada država treba da proda svoj paket akcija, i da li se udružuje s malim akcionarima, konačnu reč daje posebna komisija u Agenciji za privatizaciju. Kako je već prvog dana na berzi austrijska firma „Ardos holding“ kupila 27 odsto akcija, ona mora da proda dva odsto, ili odmah dostavi ponudu za preuzimanje i ostalih akcija. Na to ne bi bila obavezna da je na berzi kupila do 25 odsto. Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac kaže da će već ove nedelje u slučaju da „Ardos holding“ ne proda dva odsto oduzeti ovoj firmi pravo glasa po osnovu tih akcija. „Ardos holding“ može da dostavi ponudu, ali Komisija mora da je odbije pošto je uslov za prihvatanje da se akcijama Novosti trguje tri meseca, a taj uslov nije ispunjen jer je promet počeo tek pre desetak dana.


Na pitanje da li bi država prodala svoje akcije u slučaju da, kada se ispune uslovi, „Ardos holding“ dostavi ponudu u Agenciji za privatizaciju kažu da će Komisija to razmatrati tek ako i kad stigne ponuda.


Ovo je jedan od prvih slučajeva da je neka strana kompanija na domaćoj berzi prešla zakonom dozvoljeni limit i kupila više od 25 odsto akcija. Pretpostavlja se da su transakcije koje se sada odvijaju na tržištu samo „kompletiranje“ paketa u rukama jednog vlasnika, čijim su novcem preko više firmi kupovani paketi, a to je domaći biznismen Miroslav Mišković koji je demantovao da je kupio Novosti, ali je priznao da je ovom listu davao novčane pozajmice i da će to konvertovati u vlasništvo. Kako je za ovu transakciju država, najverovatnije dala zeleno svetlo i kako ne želi da se odrekne vlasništva, a time i kontrole nad Novostima, ponuda za preuzimanje bi verovatno bila i odbijena uz nekakavo „smešno“ objašnjenje kakvo država često servira pravdajući svoje postupke.


Pored države i „Ardosa“ novosadski „MV Investment“ ima 14,2 odsto, a beogradska firma „Stadluks Rilstejt“ 13 odsto kapitala ove kompanije.

Tagovi

Povezani tekstovi