Predizborno psovanje novinara u TV Leskovac

 Ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić grubo je u petak uveče verbalno napao novinare Televizije Leskovac, kada mu je ispred studija novinar Igor Mitić saopštio da je emisija u kojoj je trebalo da gostuje skraćena za pola sata, koliko je zakasnio na početak intervjua. Ispred studija i u prostoriji u kojoj rade novinari Ilić je, kažu za Danas novinari TV Leskovac, psovao i omalovažavao radnike te medijske kuće. Oni ističu da su bili uplašeni i da je ovaj incident u režiji ministra Ilića značio svojevrsni stres, budući da se dobro sećaju njegovog nasilničkog ponašanja. Više puta ministar je rekao: „Ja, bre, dajem 300 miliona dinara za puteve u ovoj opštini i ceo godišnji budžet od milijardu i dvesta miliona dinara“, naglašavajući da je putovao pet sati da bi gostovao u emisiji. Danas saznaje da se ministar duže zadržao u popularnom restoranu koji Leskovčani zovu „Supovsko odmaralište“ iznad Vučja, posle posete okolnim selima u okjviru predizborne kampanje.


Kada je saznao da će emisija biti skraćena – termin od 21 sat bio je rezervisan za gostovanje jednog predsedničkog kandidata i najavljen gledaocima – ministar Ilić je, kako su Danasu rekle kolege s TV Leskovac, glasno ponovio da je ministar i da niko nema prava da njemu tako nešto priređuje. Emisija u kojoj je trebalo da gostuje Velimir Ilić nije plaćena, već je leskovačka televizija to gostovanje planirala u okviru svog informativnog programa.


– Psovao nas je i vređao, ono što mogu da izgovorim je „ko ste vi, šta ste vi, ja sam ministar, ja dajem pare, ‘ajte, molim vas, tri’es minuta za ministra“. Nije direktno pretio, ali vikao je i unosio mi se u lice. Pokušavali smo da smirimo ministra tih desetak minuta dok je imao sebi svojstven nastup u redakciji, van studija. Situacija je bila na ivici mnogo težeg incidenta, ali na sreću svih to se završilo samo na psovkama. Mislim da je krajnje vreme da se javnost zaštiti od takvog ponašanja državnih funkcionera – kaže za Danas novinar TV Leskovac Igor Mitić koga je ministar Ilić omalovažavao i psovao.
Ilić je, zajedno s lokalnim funkcionerima NS, izvesno vreme proveo u studiju očekujući da će, ipak, govoriti koliko je planirao. Niko od zaposlenih u Televiziji nije nameravao da u studiju razgovara s ministrom i on je napustio studio posle opaske Miodraga Stamenkovića – Abraša koju je čuo sagovornik Danasa: „Idemo, ministre, to su samo novinari“.
Oštrim protestima povodom događaja u leskovačkoj televiziji oglasili su se Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Upravni odbor TV Leskovac. UO je zapretio bojkotom Nove Srbije ukoliko se zbog svog ponašanja ne izvine ministar Ilić, kandidat za predsednika opštine Miodrag Stamenković – Miško Abraš i drugi lokalni funkcioneri NS.
U leskovačkoj opštini je, naime, predizborna kampanja za izbor predsednika opštine koji se održavaju 1. oktobra.


B. T


 

Tagovi

Povezani tekstovi