Vlasnik niške televizije Belami otkupio dokumentaciju

– Napravili smo konzorcijum u kojem sam ja većinski vlasnik s 51 odsto. Konzorcijum je već otkupio dokumentaciju za predstojeću aukciju za prodaju Narodnih novina. Spremni smo da damo (u brojkama) veoma ozbiljnu ponudu. Prema mojim informacijama, za sada smo najozbiljniji kupci, ukoliko se na aukciju ne javi nemački VAC – rekao je Radomirović za Danas.
Na pitanje da li je u konfliktu interesa, pošto zakon zabranjuje da vlasnik elektronskog medija poseduje i štampani, Radomirović je odgovorio negativno. „Konsultovao sam se sa pravnicima, a posebno u RRA koji su mi dali stručno mišljenje da nisam u sukobu interesa pošto će se na aukciju javiti konzorcijum, a ne ja lično. Takođe, rečeno mi je da nije konflikt interesa ni što sam većinski vlasnik u konzorcijumu“, rekao je Radomirović.
Prema nezvaničnim informacijama za aukcijsku kupovinu Narodnih novina navodno za sada je zainteresovan i kontroverzni niški biznismen Jovica Stefanović Nini, inače vlasnik nekoliko kompanija, uglavnom farmaceutskih, ali i niške štamparije „Prosveta“ u kojoj se Narodne štampaju. Stefanović je juče bio nedostupan, tako da ovakve nezvanične informacije nismo uspeli da proverimo.
U Narodnim novinama se kao zainteresovani kupac pominje i nemačka medijska kompanija VAC, ali nema pouzdanih informacija da li će se ona javiti na aukciju. Izvesno je da je VAC pre najave privatizacije Narodnih s tom kućom potpisao ugovor o namerama i već uspostavio izvesnu saradnju.
– Iskreno se nadamo da će novi vlasnik biti onaj ko želi da u Nišu i dalje postoji jedini dnevni list južno od Beograda, te da se list bori za tiraž nezavisnom uređivačkom politikom. Takođe se nadamo da će se potencijalni kupac više interesovati za Narodne kao medij, a ne zbog atraktivnog poslovnog prostora koji imaju. Ipak, svesni smo da je neizvesno da li ćemo se privatizacijom osloboditi svake vrste političkog tutorstva, jer praksa pokazuje da se vlasnici privatnih medija zbog raznih interesa lako približe vlastima“, rekla je juče glavni i odgovorni urednik Narodnih novina Olivera Panajotović.
Niški gradonačelnik Smiljko Kostić (Nova Srbija) nedavno je oštro kritikovao „odnos ovog lista prema njegovom radu“, kao i njegovu odluku da s redizajnirane naslovne strane ukloni gradski grb, što je smatrao „uvredom“ za građane i Skupštinu grada kao osnivača Narodnih. Ovakvim ocenama, kao i Kostićevoj odluci da obustavi finansiranje lista iz gradskog budžeta iz kojeg on podmiruje 30 odsto troškova, suprotstavile su se skoro sve, pa i vladajuće stranke u gradu. Kostić je, potom, „dozvolio“ finansiranje Narodnih, uprkos tome što nisu vratile grb na naslovnicu.
Ukupna procenjena vrednost kapitala Narodnih novina koji će biti privatizovan iznosi 69,203 miliona dinara (817.998 evra), što je 70 odsto ukupnog kapitala lista. Početna cena na aukcijskoj prodaji je 16,609 miliona, a minimalna investicija je 1,514 miliona dinara. Novine raspolažu zgradom u centru Niša od 1.440 kvadratnih metara, lokalom od 14 kvadrata u Tržnom centru „Gorča“ i garažom od 72 kvadratna metra. U listu je zaposleno 112 ljudi, od kojih 45 s visokom školskom spremom. Narodne su osnovane pre 62 godine, a od 1971. godine izlaze kao dnevni list.


 Z. Miladinović

Tagovi

Povezani tekstovi