Štampa se koristi za političke obračune

Dodala je da se često objavljuju komentari bez činjenica, istraživanja bez provere, kao i da je narušavana privatnost i grubo kršenje etičke norme. Prema njenoj oceni, stečeno je pravo da se objavi laž i kleveta, neproveren podatak i da se izbegne pravilo o dve strane priče i dva nezavisna izvora. Radonjićeva je ocenila da štampa teži ka tabloidizaciji i da je uobičajena pojava diskvalifikacija ličnosti, institucija, ideja ili stavova.
Kao jednu od glavnih tema Radonjićeva je navela emisija „Insajder“ i svedočenje Vladimira Popovića, kao i reagovanja koja su usledila.
– Jedan deo štampe je išao na diskreditaciju Insajdera, a drugi na diskreditaciju onih koje je Popović pomenuo – rekla je ona, dodajući da su svega tri dnevne novine (Danas, Blic i Politika) istraživale izrečene tvrdnje. Ona je navela da je Televizija B 92 posle te emisije u nekim novinama nazivana „stranim plaćenikom“, „soroševskom tv“, „antiratnim profiterom“, što govori o diskreditaciji bez dokaza i činjenica i provere.
Kao primere plasiranja „pouzdanih“, a neproverenih informacija, Radonjićeva je navela pisanje Kurira o tome da će policija pozvati Čedomira Jovanovića da objasni činjenice u vezi sa zaplenom dva njegova pištolja, kao i tekst u Večernjim novostima o ispovesti haškog optuženika generala Vlastimira Đorđevića iz Moskve.


 M.M.

Tagovi

Povezani tekstovi