Bitka oko podele kolača

Prošle godine je u marketing televizije potrošeno preko 60 miliona evra, a ove godine se očekuje rast od -5 odsto prihoda-rekla je predsednik NUNS Nadežda Gaće na javnoj raspravi o izmenama Zakona o radiodifuziji koji su organizovali NUNS i list Republika. Ona je postavila pitanje članovima RRA da li će uskoro izaći sa analizom rada RTS, s obzirom da je samo u martu od TV pretplate dobio pet miliona evra.


-Ovolika količina novca obavezuje građane da znaju kuda ide novac-rekla je Gaće. Predsednica NUNS optužila je RRA da „nestručno i nezakonito“ obavlja posao, kao i da se izmenmama i dopunama zakona povećava uticaj izvršne vlasti na medije i da im se daju ovlašćenja „bogova“.Ona je kao pravno „siledžijstvo“ navela kada su u Skupštini Srbije usvoje izmene Zakona o radiodifuziji. Gaće je istakla da je analizirala sve tekstove RRA u poslednje vreme  i da su, uglavnom svi negativni.


-Oni koji pišu takve tekstove ne govore o manjkavosti u Zakonu, ili u radu RRA, ili u radu Javnog servisa koji to još nije postao, nego analiziraju ponašanje i odgovore RRA-rekla je Gaće.


Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić ocenio je da je svaki pokušaj sabotaže usvajanja izmene zakona o radiodifuziji, pokušaj da se beskonačno nastavi haos u etru. Cekić je naveo da inicijalni tekst zakona, ni njegove izmene, nisu u suprotnosti sa evropskim standardima. Prema njegovoj oceni, ukoliko izmene Zakona o radiodifuziji ne prođu, doći će do cvetanja piraterije.


Cekić je istakao da zabrinjava tendencija NUNS da olako izriče ocene koje nisu propraćene činjenicama, kao i ocene koje dolaze iz misije OEBS i ministra kulture Dragana Kojadinovića. Cekić je naveo da postoje višestruke tehničke manjkavosti postojećeg zakon o radiodifuziji, a jedna od njih odnosi se i na rok od 60 dana za početak emitovanja programa.


M. Miloradović

Tagovi

Povezani tekstovi