Udar na Kurir

Beograd-Ministri iz G17 plus, na čelu sa liderom te stranke Mlađanom Dinkićem, upeli su se iz petnih žila da ugase Kurir, najčitaniji i najtiražniji dnevni list u Srbiji! Ministar finansija, besan što je naš list prethodnih dana (a, bogami, i godina) raskrinkavao strogo čuvane tajne i afere koje se vezuju za čelnike G17 („Jelašića vila“, „Labus Erikson“, „Nacionalna štedionica“, itd.), a u svetlu najsvežije polemike oko potpredsednice Ivane Dulić-Marković, zatražio je od premijera Koštunice da Vlada krene u konačni obračun sa Kurirom. U svoj pakleni plan on je u poslednjih nekoliko dana pokušao da ubedi još neke članove Koštuničinog kabineta, ali nije dobio podršku za namere koje se u najmanju ruku mogu nazvati atakom na slobodu štampe.
– Pošto zna da gašenje Kurira ne bi išlo lako kao što je, recimo, učinjeno sa BK televizijom, jer se novinama ne može uzeti nacionalna frekvencija, Dinkić je predočio drugu strategiju. On je zatražio od koalicionih partnera da se krene u seriju krivičnih prijava, poreskih inspekcija i svih drugih vidova pritiska na list Kurir i njenog pokretača Radisava Rodića. Na Dinkićevu žalost, niko iz DSS, Nove Srbije i SPO nije ga podržao u tome – navodi dobro obavešteni izvor Kurira blizak Vladi.
Interesantno je da je Dinkić gašenje Kurira nametnuo i kao jedan od uslova za ostanak G17 plus u Vladi Srbije posle 1. oktobra, ali mu ni ta ucena nije prošla. Kao kontraargument, Dinkićevi koalicioni partneri su naveli da je takav stav neprincipijelan, jer je upravo Kurir, otkrivanjem velikih afera vlade Zorana Živkovića, proizveo njen pad i faktički utro put mandatu sadašnje vlasti. Od te činjenice nije mogla pobeći ni Ivana Dulić-Marković, koja je u poslednjem „Utisku nedelje“ na TV B92 priznala da je saradnja sa tabloidima „mač sa dve oštrice“.
– Tabloidi najefikasnije pokupe priču. E sad, postoje razlike koliko toga stoji iza priče i koliko dokumenata i koliko istine – rekla je Dulić-Marković, priznajući da je njena stranka bila izvor iz koga su curele informacije kompromitujuće po prošlu vladu.
– To svi rade sada i radili su pre nas, nismo mi to izmislili, nije to G17 plus izmislio… Pošto iza informacija koje su slate pretpostavljam da je bilo manje-više istine koja je posle i poslata tužilaštvu. Ali, u svakom slučaju, svaki put kada kreirate neko oružje postoji velika mogućnost da budete ubijeni tim oružjem – rekla je Ivana Dulić-Marković u „Utisku nedelje“, čime je nesvesno potpuno pobila sve Dinkićeve argumente za njegov pakleni naum.

Tagovi

Povezani tekstovi