Obračun!

Beograd-Zahtev Nove Srbije (NS) upućen RTS da obelodani podatke o svom poslovanju, uz pretnju pokretanja akcije ukidanja TV pretplate, posledica je višemesečnog pritajenog sukoba koji tinja na relaciji Velimir Ilić – Aleksandar Tijanić! Zbog toga je na kraju pribegao ovom rešenju, koje potpredsednica NS Dubravka Filipovski objašnjava kao „pokušaj zaštite interesa građana, od čije se pretplate finansira rad RTS“.


Prema rečima izvora Kurira iz Vlade Srbije, Ilić je u više navrata pokušao u Vladi da pokrene pitanje Tijanićeve vladavine u RTS, ali je redovno ostajao u manjini.


– Ilić je prvi put tražio u Vladi da Tijanić objasni kako troši pare pretplatnika, kad se pojavila serija tekstova u Kuriru o njegovim mućkama. Bilo je tada još nekoliko ministara koji su stali na njegovu stranu. Međutim, od te priče nije bio ništa, ubrzo je došla letnja pauza i sve je zaboravljeno – navodi sagovornik Kurira koji je zahtevao anonimnost.


Podsetimo, Nova Srbije je pre tri dana pripretila da će njihov poslanički klub inicirati ukidanje TV pretplate u srpskom parlamentu, ukoliko čelnici RTS ne otkriju s kojim političarima i vlasnicima produkcijskih, marketinških i drugih firmi posluju, ne obelodane Ugovor o kupovini prava prenosa Svetskog prvenstva u fudbalu, i ne otkriju kolike su plate zaposlenih i kakva je njihova obrazovna struktura.


– Još pre nekoliko meseci smo na Izvršnom odboru NS zaključili da bi rad RTS trebalo da se preispita, ali nismo želeli da reagujemo ishitreno. Odlučili smo da im damo još malo vremena, a pošto se ni u međuvremenu ništa nije promenilo, tu odluku smo aktivirali – objašnjava Dubravka Filipovski u izjavi za Kurir.


Inače, sagovornici Kurira s kojima smo juče razgovarali o ovoj temi saglasni su da je od prošlog 1. oktobra, kad je građanima Srbije ponovo natovareno na grbaču plaćanje televizijske pretplate od 300 dinara, trebalo da pretplatnici dobiju pravo da znaju kako se njihove pare troše. Međutim, skoro godinu dana od ponovnog uvođenja „TV harača“, i dalje je nepoznanica kako Javni servis Srbije raspolaže tolikim parama.


Računica je veoma jednostavna – ako se pretpostavi da je broj domaćinstava u Srbiji oko dva miliona i to pomnožimo sa 300 dinara, koliko svako domaćinstvo plaća, dobija se cifra od 600 miliona dinara mesečno, ili 7,3 miliona evra. To na godišnjem nivou iznosi 87,6 miliona evra za finansiranje Javnog servisa!


Da RTS, kao javni servis, i te kako treba i mora da polaže račune i informiše građane kako je svaki dinar potrošen, smatra i predsednik UNS Nino Brajović. On kaže da je „apsolutno u redu da se zna kako posluje RTS, međutim, da je loše makar i posredno pozivanje na ukidanje TV pretplate“.


– Ako Nova Srbija danas stvara atmosferu za neplaćanje pretplate, sutra može neka druga stranka da pozove građane da ne plaćaju struju! S druge strane, transparentnost u radu je obaveza Upravnog odbora RTS. Krajnje je vreme da UO RTS počne periodično da informiše građane o poslovanju te medijske kuće, a ne samo o programskoj šemi jesen-zima – smatra Brajović.

Tagovi

Povezani tekstovi