Vukčević i Ljajić traže krivični postupak protiv Glasa javnosti

Podoficir Ž. S. koji je fotografisan kako na pripremi defilea studenata Vojne akademije salutira fotografiji haškog optuženika Ratka Mladića, udaljen je iz Vojne policije i protiv njega pokrenut disciplinski postupak – saopštilo je juče Ministarstvo odbrane.
U saopštenju je navedeno da je vodnik prve klase Ž. S., koji je zaposlen u Vojsci Srbije od 2001. godine, bio angažovan na obezbeđivanju defilea, a Mladićevoj fotografiji je salutirao samoinicijativno. Iz saopštenja se ipak ne vidi kada je vodnik suspendovan. Navedeno je da je rođen 1982. u Pirotu, a završio je srednju ugostiteljsku školu i jednogodišnje vojno specijalističko školovanje smera pešadija.


– Ministarstvo odbrane Srbije i ovoga puta, kao i mnogo puta do sada, izražava jasan i nedvosmislen stav da svi optuženi za ratne zločine moraju da budu privedeni pred sud. Istovremeno, Ministarstvo odbrane preduzima sve mere iz svoje nadležnosti da osobe za kojima je raspisana poternica Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu stanu pred lice pravde, navodi se u saopštenju.


Glas javnosti je u jučerašnjem izdanju objavio poster Ratka Mladića. Na posteru su tri fotografije – na jednoj Ratko Mladić u uniformi, a na ostale dve se vidi čovek koji drži veliki Mladićev poster dok pored njega prolaze najmlađi oficiri Vojske Srbije. Na najvećoj fotografiji se vidi da oficir na vojnoj svečanosti povodom svršetka školovanja 126. i 127. klase Vojne akademije salutira prolazeći pored velikog Mladićevog postera. List je u prekjučerašnjem broju najavio da će na zahtev velikog broja čitalaca objaviti poster Ratka Mladića.
Biljana Kovačević – Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava kaže za Danas da je u celoj priči Glas javnosti marginalan i da najveću odgovornost snose premijer i predsednik Republike.
– Kao nevladina organizacija koja se bavi ljudskim pravima i tranzicionom pravdom smatrali smo da predsednik Tadić i premijer Koštunica, koji su bili na smotri oficira Vojske Srbije, moraju da reaguju. Salutiranje čoveku koji je optužen za genocid šteti srpskim nacionalnim interesima i državnim interesima Republike Srbije – ističe Kovačević – Vučo.
Ministarstvo odbrane je objavljivanje sporne fotografije ocenilo kao besramni pokušaj manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom i građanima. Prema saznanjima Ministarstva, autor fotografije je tendenciozno pomerao i nosioca Mladićeve fotografije kako bi stvorio utisak da budući oficiri podržavaju osobu optuženu za najteže zločine.
Inače, ovo je treći put da Glas javnosti objavljuje istu fotografiju. Posle prvog objavljivanja reagovala je Kovačević – Vučo zahtevajući od predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice da preduzmu odgovarajuće mere. Tada je Glas javnosti, uz saopštenje koje je potpisala Kovačević – Vučo, na naslovnoj strani ponovo objavio fotografiju.
Kako tvrdi Kovačević – Vučo, posle ukazivanja Jukoma na takvu situaciju usledila je lavina optužbi na njen račun. Poslednji potez Glasa javnosti ona tumači kao „užasnu provokaciju kojom se pokazuje srpski jatački duh“. Reakcija predsednika i premijera, kako je rekla, pomogla bi da se društvo i država „ograde od zločina koji su učinjeni u naše ime“!
– Sve je to posledica neažurnosti i neshvatanja uloge Borisa Tadića i Vojislava Koštunice koji su morali da kažu da u srpskoj vojsci ne može da se salutira optuženima za najteže zločine. Nereagovanjem su poslali poruku koju je Glas javnosti najbolje shvatio. Oni imaju jednu priču za međunarodnu javnost, a drugu za javnost u Srbiji – kaže Kovačević – Vučo.
Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da se energično protivi neprimerenoj odluci Glasa javnosti da objavi poster Ratka Mladića. „Neprihvatljivo je u medijima tako popularisati ličnosti za koje se vezuju masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica“, navodi se u saopštenju. NUNS dodaje da je zakonsko pravo svakog medija da slobodno bira sadržaje koje će objaviti, ali da pravila novinarske profesije nalažu i visok nivo odgovornosti vlasnika i uredništva glasila i vođenje računa o interesu javnosti.


R. Femić


 

Tagovi

Povezani tekstovi