Žestoka hajka na Glas javnosti

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je tokom pripreme za svečani defile studenata Vojne akademije fotografiju haškog optuženika Ratka Mladića, „po sopstvenom nahođenju“, pozdravljao vodnik prve klase Ž. S. (24), koji je odmah udaljen iz Vojne policije i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.


Objavljivanje fotografija Mladića pored stroja studenata Vojne akademije Ministarstvo odbrane najoštrije je osudilo, ocenjujući da se radi o besramnom i upornom pokušaju manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i u krajnjem – čitaocima listova Glas javnosti i Kurir. Prema saznanjima Ministarstva, za vreme pripreme za defile studenata Vojne akademije, autor fotografije, koji je bio bez fotoreporterskih oznaka i bez akreditacije, „namerno je i očigledno tendenciozno pomerao nosioca Mladićeve fotografije tako da stvori utisak da budući oficiri podržavaju osobu koja je optužena za najteže zločine“. „Takav pokušaj medijske manipulacije protivan je svim normama novinarske profesije“, upozorilo je Ministarstvo odbrane. Ministarstvo odbrane izražava jasan i nedvosmislen stav da svi optuženi za ratne zločine moraju da budu privedeni pred sud i, istovremeno, preduzima sve mere iz svoje nadležnosti da osobe za kojima je raspisana poternica Tribunala u Hagu stanu pred lice pravde, navodi se u saopštenju.

Stranka G17 plus očekuje od javnog tužioca da reaguje i pokrene postupak protiv onih koji zloupotrebljavaju slobodu medija i promovišu optužene za ratne zločine, saopšteno je iz te stranke.


Socijaldemokratska unija (SDU) ocenjuje da objavljivanje postera Ratka Mladića predstavlja svesnu popularizaciju čoveka koji je optužen za najteže zločine.
„Objavljivanje ovog postera je svesni izazov demokratskoj Srbiji, koja ne želi da bude talac optuženih za ratne zločine. Ipak, dobro je znati da se predstavnici lika i dela Ratka Mladića više ne kriju nego smatraju da se Srbija dovoljno vratila nazad da bi ovakve stvari prošle nekažnjeno“, poručuje SDU.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da se energično protivi neprimerenoj odluci lista Glas javnosti da objavi poster Ratka Mladića, haškog optuženika, osumnjičenog za najteže ratne zločine u savremenom svetu.


U saopštenju se ističe da je poster najavljen u broju od nedelje, dakle dan ranije, „što znači da je reč o specijalnom dodatku, a ne o fotografiji kojom se ilustruje neki tekst u listu“.


„Neprihvatljivo je da se u medijima na ovaj način popularišu ličnosti za koje se vezuju masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti Srbije i međunarodna zajednica“, ocenjuje NUNS.


Uz konstataciju da je zakonsko pravo svakog medija da slobodno bira sadržaje koje će objaviti, NUNS ističe da pravila novinarske profesije nalažu i visok nivo odgovornosti vlasnika i uredništva glasila, ali i vođenje računa o interesu javnosti.


Demokratska stranka smatra da je objavljivanje postera Ratka Mladića „sramno i skandalozno“.
„U trenutku kada Srbija pokušava da ubedi međunarodnu javnost da je spremna da se suoči sa ratnim zločinima i uhapsi sve osumnjičene za ratne zločine, ovakvi potezi samo dodatno otežavaju poziciju zemlje i njenih građana. Demokratska stranka smatra uvredljivom i zloupotrebu Vojske Srbije koja aktivno učestvuje u hvatanju Ratka Mladića, dok se s pomenutog postera stiče utisak da pitomci vojske salutiraju Mladiću. Zahtevamo od udruženja novinara da preduzmu odgovarajuće korake zbog kršenja etičkog kodeksa, kao i državne organe da ispitaju da li je u ovom činu bilo elemenata krivičnog dela, s obzirom na to da je reč o pokušaju glorifikacije čoveka optuženog za najteže zločine“, navela je DS.


 

Tagovi

Povezani tekstovi