Salutiranje Mladiću

Dnevni list „Glas javnosti” je uz jučerašnje izdanje objavio poster na kojem su tri fotografije haškog optuženika generala Ratka Mladića.


Na jednoj fotografiji je general Mladić u uniformi, a na ostale dve se vidi čovek koji drži veliki Mladićev poster dok pored njega prolaze oficiri Vojske Srbije. Najveća fotografija na posteru postavljena je tako da ostaje utisak da mladi oficir salutira prolazeći pored velikog Mladićevog postera.


Ministarstvo odbrane Srbije juče je najoštrije osudilo objavljivanje fotografija Ratka Mladića u dnevnim listovima „Kurir” i „Glas javnosti”, kao besramni i uporni pokušaj manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom Srbije, građanima i čitaocima tih listova.


Prema saznanjima Ministarstva odbrane, za vreme pripreme za svečani defile studenata Vojne akademije, u Bulevaru kralja Aleksandra, autor fotografije, koji je bio bez fotoreporterskih oznaka i bez akreditacije, namerno je i očigledno tendenciozno pomerao nosioca Mladićeve fotografije, tako da stvori utisak da budući oficiri podržavaju osobu koja je optužena za najteže zločine. „Takav pokušaj medijske manipulacije protivan je svim normama novinarske profesije”, ocenilo je Ministarstvo odbrane.


U saopštenju se navodi da je Ministarstvo odbrane utvrdilo da je podoficir sa pomenute fotografije, koji je po sopstvenom nahođenju pozdravio sliku Mladića, vodnik prve klase Ž. S, rođen 1982. godine u Pirotu.


Ž. S. je završio srednju ugostiteljsku školu i jednogodišnje vojno specijalističko školovanje smera pešadije u Vojsci Srbije 28. jula 2001. godine i bio je zadužen za obezbeđenje defilea. Vodnik Ž. S. je odmah udaljen iz Vojne policije i protiv njega je pokrenut vojnodisciplinski postupak, navedeno je u saopštenju.


Ministarstvo odbrane ponovilo je jasan i nedvosmislen stav da svi optuženi za ratne zločine moraju da budu privedeni pred sud i dodalo da preduzima sve mere iz svoje nadležnosti da osobe za kojima je raspisana poternica Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu stanu pred lice pravde.


Stranka G17 plus očekuje od javnog tužioca da reaguje i pokrene postupak protiv onih koji zloupotrebljavaju slobodu medija i promovišu optužene za ratne zločine, saopšteno je juče iz G17 plus.


„Za najveću je osudu da jedne dnevne novine zloupotrebljavaju slobodu medija. To nije prvi put da se, suprotno zakonu, ratni zločinci predstavljaju kao heroji”, podseća G17 plus.


Socijaldemokratska unija ocenjuje da objavljivanje postera Ratka Mladića predstavlja svesnu popularizaciju čoveka koji je optužen za najteže zločine.


„Objavljivanje ovog postera je svesni izazov demokratskoj Srbiji, koja ne želi da bude talac optuženih za ratne zločine. Ipak, dobro je znati da se poklonici lika i dela Ratka Mladića više ne kriju nego smatraju da se Srbija dovoljno vratila nazad da bi ovakve stvari prošle nekažnjeno”, poručuje SDU.


Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da se energično protivi neprimerenoj odluci lista „Glas javnosti” da objavi poster Ratka Mladića, haškog optuženika, osumnjičenog za najteže ratne zločine u savremenom svetu.


U saopštenju se ističe da je poster najavljen u broju od nedelje, dakle dan ranije, „što znači da je reč o specijalnom dodatku, a ne o fotografiji kojom se ilustruje neki tekst u listu”.


„Neprihvatljivo je da se u medijima na ovaj način popularišu ličnosti za koje se vezuju masovni zločini i za kojima tragaju i vlasti  Srbije i međunarodna zajednica”, ocenjuje NUNS.


Beta, Tanjug, Fonet

Tagovi

Povezani tekstovi