Zla namera sa postera

Beograd-Mi­ni­star­stvo od­bra­ne, naj­o­štri­je osu­đu­je ob­ja­vlji­va­nje fo­to­gra­fi­ja i po­ste­ra Rat­ka Mla­di­ća u „Gla­su jav­no­sti“ i „Ki­ru­ru“ i oce­nju­je da se ra­di o „be­sram­nom i upor­nom po­ku­ša­ju ma­ni­pu­la­ci­je stu­den­ti­ma Voj­ne aka­de­mi­je, Voj­ske Sr­bi­je i gra­đa­na. Ta­kav po­ku­šaj me­dij­ske ma­ni­pu­la­ci­je pro­ti­van je svim nor­ma­ma no­vi­nar­ske pro­fe­si­je, „oce­nju­je Mi­ni­star­stvo od­bra­ne.
Oštra re­ak­ci­ja Mi­ni­star­stva od­bra­ne usle­di­la je po­što je be­o­grad­ski dnev­nik „Glas jav­no­sti“ uz ju­če­ra­šnje iz­da­nje ob­ja­vio po­ster na ko­jem su tri fo­to­gra­fi­je ha­škog op­tu­že­ni­ka Rat­ka Mla­di­ća. Na jed­noj fo­to­gra­fi­ji je ge­ne­ral Mla­dić u uni­for­mi, a na osta­le dve se vi­di čo­vek u ci­vil­nom ode­lu ko­ji dr­ži ve­li­ki Mla­di­ćev po­ster dok po­red nje­ga pro­la­ze ofi­ci­ri Voj­ske Sr­bi­je. Je­dan vod­nik, pri­pad­nik Voj­ne po­li­ci­je iz obez­be­đe­nja de­fi­lea, sa­lu­ti­ra po­ste­ru Rat­ka Mla­di­ća.
U sa­op­šte­nju mi­ni­star­stva na­vo­di se da je taj pod­o­fi­cir Voj­ske Sr­bi­je, vod­nik Voj­ne po­li­ci­je, sa­mo­volj­no po­zdra­vio sli­ku Rat­ka Mla­di­ća pri­li­kom de­fi­lea stu­de­na­ta Voj­ne aka­de­mi­je pro­šle su­bo­te is­pred Do­ma Na­rod­ne skup­šti­ne. Su­spen­do­van je i pro­tiv nje­ga je po­kre­nut voj­no-di­sci­plin­ski po­stu­pak. Ne po­mi­nje se nje­go­vo ime, već sa­mo ini­ci­ja­li Ž. S. Na­vo­di se da je ro­đen 1982. go­di­ne u Pi­ro­tu, za­vr­šio je sred­nju ugo­sti­telj­sku ško­lu i jed­no­go­di­šnje voj­no spe­ci­ja­li­stič­ko ško­lo­va­nje sme­ra pe­ša­di­je u Voj­sci Sr­bi­je od 28. ju­la 2001. go­di­ne.
Pre­ma sa­zna­nji­ma Mi­ni­star­stva od­bra­ne, za vre­me pri­pre­ma za sve­ča­ni de­fi­le stu­de­na­ta Voj­ne aka­de­mi­je u Bu­le­va­ru kra­lja Alek­san­dra, autor fo­to­gra­fi­je, bez fo­to­re­por­ter­skih ozna­ka i akre­di­ta­ci­je je „na­mer­no i oči­gled­no ten­den­ci­o­zno po­me­rao no­si­o­ca Mla­di­će­ve fo­to­gra­fi­je, ta­ko da stvo­ri uti­sak da bu­du­ći ofi­ci­ri po­dr­ža­va­ju oso­bu ko­ja je op­tu­že­na za naj­te­že zlo­či­ne“.



M. Vuksanović






Tagovi

Povezani tekstovi