Istraga zbog Mladićevih postera u medijima

‘Ceo dan morali smo da odgovaramo na pozive, objašnjavamo i ponovo sve uveravamo u iskrenost naše namere da sarađujemo s Haškim tribunalom’, kazao je Ljajić.

Ljajić je pozvao sve medije da pokažu minimum odgovornosti, ‘jer je reč o pitanju od najvišeg državnog interesa’. Ovakav akt, kako je rekao, predstavlja zloupotrebu medija, a ne izraz slobode.

Prema Ljajićevim rečima, fotografija na posteru postavljena je tako da ostaje utisak da oficir salutira prolazeći pored velikog Mladićevog postera.

Koordinatori akcionog plana Vladimir Vukčević i Ljajić obratili su se republickom tužilaštvu, pozivajući se na član 325 Krivičnog zakonika Srbije koji se odnosi ne mere koje se preduzimaju u ovakvim slučajevima i koje predvidjaju zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci do pet godina.

Vodnik koji je salutirao fotografiji Mladića kažnjen

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je podoficir Ž. S., koji je fotografisan kako, na pripremi defilea studenata Vojne akademije, salutira fotografiji haškog optuženika Ratka Mladića, udaljen iz Vojne policije i protiv njega pokrenut je disciplinski postupak.

Vodnik prve klase Ž. S., koji je zaposlen u Vojsci Srbije od 2001. godine, bio je angažovan na obezbeđivanju defilea, a Mladićevoj fotografiji je salutirao samoinicijativno, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

To ministarstvo, medđtim, objavljivanje sporne fotografije ocenjuje kao besramni pokušaj manipulacije studentima Vojne akademije, Vojskom Srbije i građanima.

Prema saznanjima Ministarstva odbrane, autor fotografije je tendenciozno pomerao i nosioca Mladićeve fotografije kako bi stvorio utisak da budući oficiri podržavaju osobu optuženu za najteže zločine. ‘Ministarstvo odbrane Srbije i ovoga puta, kao i mnogo puta do sada, izražava jasan i nedvosmislen štav da svi optuženi za ratne zločine moraju da budu privedeni pred sud.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane preduzima sve mere iz svoje nadležnosti da osobe za kojima je raspisana poternica Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu stanu pred lice pravde’, navodi se u saopštenju,

Tagovi

Povezani tekstovi