Uslovna kazna blaža od novčane

“Međutim, u konkretnom članku novinarska udruženja su, po našoj oceni, počela da se bave i onim za šta nisu nadležna – imamo utisak da su se stavila iznad nadležnih pravosudnih organa koji bi jedino bili ovlašćeni da ocene da li je Sud pravilno primenio zakon ili ne. Bez želje da saopštenje za javnost pretvaramo u deo stručne rasprave, moramo da ukažemo na to da je uslovna osuda, odnosno mera upozorenja, blaža krivična sankcija u odnosu na svaku kaznu, pa je uslovna osuda s utvrđenom kaznom zatvora blaža od novčane kazne. Zato je Okružni sud u Novom Sadu svojom presudom potvrdio presudu o izrečenoj uslovnoj osudi, imajući u vidu da je krivično delo izvršeno pre stupanja na snagu Krivičnog zakonika“, kaže se u saopštenju Kolegijuma.


U novosadskom Okružnom sudu ukazuju na to da je novčana kazna stroža od uslovne osude i po presudi Vrhovnog suda Srbije od 5. oktobra 2005. godine kada je, povodom žalbe okružnog javnog tužioca, preinačena presuda ovog suda i umesto uslovne osude s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od pet meseci, optuženom, kao teža, izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 dinara.


Da podsetimo, prošle nedelje je novosadski Opštinski sud uručio novinarki “Dnevnika” Snežani Nikolić presudu za klevetu, kojom se ona osuđuje na šest meseci zatvora, dve godine uslovno. Presudu Opštinskog suda je potvrdio i Okružni sud u Novom Sadu, koji je odbio i žalbe.


Snežana Nikolić je osuđena po tužbi za klevetu advokata Nenada Bugarskog, koga je zastupao predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski. Bugarski je Nikolićevu tužio zbog teksta objavljenog u “Dnevniku” pre pet godina, u kojem se njegovo ime dovodi u vezu sa sporom oko građevinskog zemljišta i u kojem je novinarka navela da je protiv Bugarskog MUP Srbije podneo krivičnu prijavu. U obrazloženju presude Sud je naveo da je procenio da je za novinarku blaža uslovna zatvorska kazna nego novčana sankcija. Protiv Snežane Nikolić, lista “Dnevnik” i Izvršnog veća Vojvodine kao tadašnjeg osnivača lista pokrenuta je i građanska parnica, u kojoj Bugarski traži 300.000 dinara za naknadu štete zbog klevete.



S. V. P.

Tagovi

Povezani tekstovi