Pravo na dostupnost informacija uneti u ustav

– U novi ustav treba da bude uneta odredba kojom se garantuje pravo građana na pristup informacijama od javnog značaja – rekao je Nenadić na pres konferenciji. Prema njegovim rečima, pored unošenja prava na pristup informacijama i regulisanje osnivanja i statusa nezavisnih tela u ustav neophodno je utvrditi mehanizam za izvršenje rešenja poverenika, pokretanja prekršajnih postupaka, kao i obezbediti bolje materijalne uslove za rad Službe poverenika.
Kao prioritete, Nenadić je naveo donošenje propisa o tajnosti i regulisanje načina skidanja statusa poverljivosti dokumenata, onemogućavanje kolizije novih zakona s konceptom slobodnog pristupa informacijama, kao i objavljivanje bitnih informacija, posebno onih o finansijskom poslovanju organa vlasti.


Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati upozorio je na velike probleme u funkcionisanju parlamenta zbog proklamovanja takozvanog slobodnog poslaničkog mandata. Goati je istakao da bi trebalo promeniti zakonsku odredbu prema kojoj stranke dobijaju finansijska sredstva iz budžeta prema broju mandata koje su osvojile na izborima, jer je faktičko stanje drugačije. Prema njegovim rečima nije dobro što nezavisni poslanici, koji deluju samostalno ili se priključuju nekoj drugoj poslaničkoj grupi, ostaju bez finansijskih sredstava, a time i bez stručne i logističke potpore.


M. M.


 

Tagovi

Povezani tekstovi