Skrivanje informacija otvara vrata korupciji

Vranje-Ako vlast ono što radi skriva od javnosti otvara vrata korupciji. Građani imaju pravo da znaju šta rade izabrani ljudi na vlasti i kako troše novac – rekao je juče Rodoljub Šabić, poverenik za pristup informacijama od javnog značaja. On je sa nekoliko predstavnika nevladinih organizacija bio gost u Vranju uoči Međunarodnog dana javnosti koji se od 2002. godine širom sveta slavi 28. septembra.


Najveći problem ovog društva, korupcija, bila bi drastično smanjena ukoliko bi u svakom trenutku postojala mogućnost za pristup informacijama od javnog značaja. Korupcija je nešto što se radi u mraku, u tajnosti, i nije moguće tako nešto raditi ukoliko javnost ima pravo na uvid u sve dokumente. Naravno da će oni koji su upleteni u korupciju da pružaju snažan otpor uz argumente „neću svakoj šuši da dajem uvid u dokumente“, do suptilnijih „to je službena tajna“, ali protiv toga se moramo boriti, rekao je Šabić u Vranju.


Prema Šabićevoj oceni, Srbiji nedostaje zakon za zaštitu prava ličnosti, koji bi onemogućavao zloupotrebu ličnih informacija i podataka koji se daju prilikom popunjavanja upitnika za različite namene od socijalnog osiguranja do recimo vojnog odseka. Takođe, potrebno je preciznije definisati kakvi podaci se s razlogom mogu proglasiti kao tajni, ko ima pravo da ih tako klasifikuje i na koliko dugo vremena.


– Za sada smo dobili samo krivični zakon po kome se kao tajna ne može proglasiti krivično delo, ali za sada ova problematika nije dovoljno zakonski regulisana i mi kao društvo znamo samo da su tajni podaci oni za čije se otkrivanje može odgovarati, što omogućava i veliku zloupotrebu, rekao je Šabić.


Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja otvorena je pre dve godine, u toku 2005. godine bilo je više od 400 žalbi, dok je od početka ove godine upućeno skoro 2.000 žalbi.


S. M.

Tagovi

Povezani tekstovi