"Slučaj službenika Tijanića"

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo je na skupu „Protiv zaborava“, u organizaciji šest nevladinih organizacija, izjavila da nije reč o knjizi osvete, već publikaciji javnih izjava čoveka koji je za direktora državne televizije postavljen protivno svim važećim propisima.

Biljana Kovačević Vučo je rekla da je bivši šef Biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimir Popović ustupio dokumentaciju za prikaz Tijanićeve karijere, ali da on nije autor knjige, a jedan od urednika izdanja Milan St. Protić kaže da to nije knjiga o jednom čoveku, već o vremenu i mentalitetu, o novinarima koji za račun određenih službi napadaju, vređaju, demaskiraju i lažu javnost.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da društvo ne može izaći iz dugogodišnje krize ukoliko ne bude postavljeno pitanje odgovornosti političke elite.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačevića osudio je ponašanje političke elite u Srbiji koja pitanje saradnje s Haškim tribunalom stavlja u kontekst nagrade i kazne. „Političke stranke u Srbiji nikada ne kažu da se s Hagom mora sarađivati da bi bila utvrđena istina o dešavanjima u bliskoj prošlosti“, rekao je Kovačević.

Tagovi

Povezani tekstovi