Zloupotreba dece pred kamerama RTS

U saopštenju se ocenjuje da je reč o „monstruznom obliku zloupotrebe dece u političke svrhe“ i da je RTS „u emisiji ne samo prekršio osnovne etičke postulate profesije, već se poigrao najintimnijim ljudskim osećanjima, u cilju podgrevanja političkih strasti i dalje produkcije međunacionalne mržnje“.


– Cilj emisije bio je da uznemiri i homogenizuje građane, da ih dodatno mobiliše da izađu ne predstojeći referendum, ocenjuju novinarska udruženja. Dodaje se da „dovođenje dece sa Kosova u emisiju, njihovo intervjuisanje uz licemerno i primitivno navođenje da kažu ono što novinar želi da čuje, poigravanje dečijim osećanjima i strahovima jezivo podseća na ratnu propagandu iz devedesetih godina prošloga veka i sve ‘gebelsovske’ metode koje su koristili ovdašnji novinari pripremajući teren za strašne zločine“.
Novinar mora da štiti pravo i dostojanstvo maloletnih osoba i nikada ne sme da zloupotrebi emocije ili osećanja drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost razumevanja, ukazuju dva novinarska udruženja.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi