RTS manipuliše sa traumatizovanom decom

Takozvani Javni servis, snosi punu odgovornost za potpuno odsustvo profesionalnog odnosa novinara prema sagovornicima, jer je, kršeći Kodeks “Deca i mediji”, čiji je  potpisnik i RTS, ponovo demonstrirao kako ne treba razgovarati sa decom koja su proživela duboke lične i porodične traume.


 


Takve razgovore sa decom obavljaju kompetentni stručnjaci, a ne novinari – takvi razgovori se ne obavljaju u studiju, pred kamerama i pred milionskim auditorijumom. Jer, jedno je čuti mišljenje dece o teškim uslovima u kojima rade i žive, a nešto sasvim drugo – zadirati u dečije traume,  koje sama deca i njihove porodice tek treba da prevazidju uz stručnu pomoć.


Nema ni jednog Kodeksa novinara u svetu, u kome nije zapisana obaveza novinara da za razgovor sa detetom,  mora imati dozvolu roditelja ili staratelja i da ne sme zloupotrebiti njihovo neznanje ili sposobnost rasudjivanja.


Ovako, RTS je dužan da javnosti u Srbiji, odgovori na pitanje – šta je pravi motiv  emitovanja, a potom i reemitovanja, profesionalno veoma loše uradjene emisije “Ključ – Kosovska Srpčad – Život u kavezu”.


 


U Beogradu: 5.10.2006. god


 


Izvršni odbor NUNS i NDNV

Tagovi

Povezani tekstovi