Od danas-gašenje stanica po proceduri

 Izmene Zakona o radiodifuziji, koje je Skupština Srbije po drugi put usvojila krajem septembra, predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je pre nekoliko dana, iako i dalje smatra da je tekst zakona loš, ali i navodi da „nema prava da, kao demokratski predsednik Srbije, krši važeći ustav“.


 


Izmenama i dopunama ovog zakona predviđa se da je radio ili TV-stanica kojoj je trajno ili privremeno oduzeta dozvola za emitovanje dužna da obustavi program bez odlaganja čim dobije odluku Republičke radiodifuzne agencije. U suprotnom, takvog emitera čeka prinudno izvršenje i zatvaranje, a za taj posao službenici RRA mogu da zatraže i asistenciju policije.


 Po rečima nadležnih u RRA, to znači da, pored organa koji je i do sada imao takva ovlašćenja – Agencije za telekomunikacije (RATEL) – sada to pravo ima i RRA. Ovlašćenja koja su sada poverena ovoj agenciji već su postojala u Zakonu o telekomunikacijama, ali RATEL svoja ovlašćenja nije koristio. Tako se dešavalo da frekvenciju, koju je neka stanica dobila prema Planu raspodele frekvencija, ne može i da koristi, jer je neko drugi neovlašćeno već zauzeo taj prostor, a nijedna piratska stanica nije zatvorena.


 Iz RRA naglašavaju da, da je RATEL obavljao svoj deo posla, izmene i dopune Zakona o radiodifuziji ne bi bile neophodne i da promene ovog zakona zapravo samo omogućavaju Radiodifuznoj agenciji da sprovodi sopstvene odluke. Kada je u pitanju tehničko sprovođenje ovog novog ovlašćenja, u RRA stižu uveravanja da „neće biti nikakvog nasilja“, jer će se sve dešavati postupno. Prvo će takvim emiterima biti prosleđeno obaveštenje da nemaju dozvolu i odrediće se neki rok do kojeg sami treba da prekinu emitovanje programa.


Ukoliko to izostane, biće podnete prekršajne prijave, koje podrazumevaju i novčane kazne, a maksimalna za ovakav prekršaj je oko milion dinara. Za razliku od stanica koje su se prijavile na konkurs ali su ostale ispod crte i nisu uspele da dobiju licencu, i kojima zaštitu pruža Zakon o upravnom postupku, ovi emiteri ne mogu da računaju na isti postupak.
Prema navodima iz RRA, detaljna razrada procedure sledi u narednim danima, o čemu će javnost biti na vreme obaveštena.


 


 M. Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi