Od Foksa samo logo

Instaliranjem 13 predajnika preko kojih je pušten probni signal, u domaćem etru našla se pre neki dan i televizija Foks koja je na konkursu dobila nacionalne frekvencije. Iz te kuće uveravaju da sada pokrivaju teritoriju sa oko 60 odsto stanovništva, kao i da će do kraja meseca biti instalirana kompletna emisiona mreža od 36 predajnika. Gledaoci koji su uspeli da uhvate signal Foksa, na ekranima mogu  da vide „logo” ove stanice kao i materijal koji govori o radu kompanije.


Pre dve večeri na tim frekvencijama emitovana je i jedna epizoda kanala Nacionalne geografije i to bi za sada bilo sve.


Iako ne rade punim kapacitetom, ni u tehničkom, niti u programskom smislu, smatraju da su ispunili zakonski uslov koji nalaže emiteru da počne da radi u roku od 60 dana od dobijanja dozvole. Televizija je počela da radi, uveravaju u Foksu, onog trenutka kada pusti signal sa baznih predajnika.


Za razliku od ove, druga „prinova” – TV Avala – već se uhodala i program emituje već nekoliko nedelja. Kod Pinka, B 92 i dueta Košava – Hepi gledaoci praktično i nisu mogli da primete transformaciju u nacionalne stanice, jer su ove televizije radile i pre konkursa.


Znači li to da su svi dobitnici nacionalnih frekvencija počeli da emituju program u zakonskom roku od 60 dana od dobijanja dozvole?


– Svi nacionalni emiteri su u etru u skladu sa zakonom, a imam informaciju da je tako i sa TV Foks. Tu nema mnogo da se tumači, jer, po Zakonu o radiodifuziji, stanica koja dobije dozvolu treba da počne da emituje program u ovom roku, ali ne piše da li to znači emitovanje kompletnog programa, sa jednog ili više predajnika, niti da li treba emitovati 50 ili pet odsto programa. Test signal nije program, ali svaki drugi video materijal jeste. Koliko ja vidim, nijedna televizija još nije počela da radi punim kapacitetom. Ako je TV Foks krenula sa 13 predajnika to je više nego neke druge nacionalne televizije koje uveliko emituju program, recimo B 92 – kaže Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije. U zakonskom roku startovalo je, kako napominje, i svih pet nacionalnih radio-stanica.


Danas stupaju na snagu izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, po kojima su stanice koje rade bez dozvole obavezne da postupe po odluci RRA, odnosno da same prekinu rad. U protivnom mogućno je prinudno izvršenje. Izmenama zakona ova agencija dobila je ovlašćenja za uklanjanje pirata iz etra.


Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić je rekao da neće biti nikakvog nasilja prema divljim stanicama i da će posebnim aktom razraditi proceduru postupanja u takvim slučajevima.


– Takav akt još nismo doneli da ne bismo prejudicirali stvari dok zakon ne stupi na snagu. Nismo želeli ništa pre roka i odluku o tome najverovatnije ćemo doneti danas – kaže Vasić.


Za pojedine emitere kojima je do sada dozvola izmakla. ili je nisu ni tražili. moguće rešenje su i predstojeći konkursi za regionalno pokrivanje. Te konkurse će RRA raspisivati „kad Ministarstvo kulture odblokira cenovnike za regionalne dozvole” na koje inače saglasnost daje Vlada Srbije. Predlog cenovnika je dostavljen još u avgustu, ali ovaj član Saveta smatra da se on mora korigovati. Naime, dosadašnje naknade za radiostanice u iznosu 20 odsto od cene koju plaćaju TV stanice, a izmenama zakona spuštene su na pet odsto.


M. Petrić

Tagovi

Povezani tekstovi