RRA: Oko 800 emitera bez licenci

S jučerašnjim danom stupio je na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji, koji je objavljen u „Službenom glasniku RS“ 3. oktobra i, kako se navodi u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu RRA, time su zaokružene i precizirane nadležnosti i obaveze Saveta RRA, odnosno, Agencije, posebno u delu koji se odnosi na sprovođenje odluka nezavisnog regulatornog tela – Saveta RRA. Kako se navodi u javnom oglasu, time su se stekli i neophodni zakonski uslovi za potpunije, efikasnije i kvalitetnije regulisanje celokupne oblasti radiodifuzije u Republici Srbiji.


 


Po slovu ovog zakona, sve radio i televizijske stanice koje nisu dobile dozvolu za emitovanje programa, ili nisu ni konkurisale za nju, treba same da obustave emitovanje i o tome obaveste Agenciju, jer time „izbegavaju zakonske posledice, kao i neprijatnosti prinudnog ukidanja i zabrane emitovanja programa“. Emiter kojem je privremeno ili trajno oduzeta dovola za emitovanje programa, kao i emiter koji program emituje bez dozvole, dužan je da odmah po dostavljanju odluke Saveta prekine program, a u suprotnom će Agencija sprovesti prinudni postupak gašenja, za koji može da zatraži pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.


 Prema evidenciji Agencije, u Srbiji postoji oko 800 radio i TV stanica koje nikada nisu dobile, a ni tražile dozvolu za rad, na području Beograda je 38 radio i TV emitera koji nisu zatražili dozvolu, a 33 je nije dobilo, a učestvovalo je na konkursu. Kako se navodi u javnom oglasu Agencije, „prostor u etru je tehnički ograničen“, a „frekvencije su prirodno dobro (njihov broj, tehničke standarde i raspored određuje i kontroliše Republička agencija za telekomunikacije) i potrebno ih je racionalno koristiti i urediti u skladu s potrebama najšire javnosti, u skladu s nacionalnim interesom, ali i evropskim standardima u ovoj oblasti“. U oglasu su pobrojane i radio i TV-stanice na teritoriji Beograda koje trenutno rade „piratski“, te naznačeno da će im Agencija uskoro dostaviti rešenja o njihovoj obavezi gašenja programa i povlačenja frekvencija iz etra u zakonskom roku.


M. Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi