Etar hoće i lokalci

Po­sle pr­vog, bur­nog kru­ga po­de­le ra­dio-te­le­vi­zij­skih do­zvo­la, za na­ci­o­nal­no i pod­ruč­je Be­o­gra­da, usko­ro se, mo­žda i do kra­ja ovog me­se­ca, oče­ku­je ras­pi­si­va­nje kon­kur­sa za 28 TV i 24 ra­dio re­gi­o­nal­ne do­zvo­le.
Za ula­zak u dru­gi krug po­de­le RTV do­zvo­la, po­treb­no je da Vla­da pret­hod­no odo­bri ce­ne na­kna­de za emi­to­va­nje pro­gra­ma, iako se osno­vi­ca, po­tvr­đu­ju u Re­pu­blič­koj ra­di­o­di­fu­znoj agen­ci­ji, ni­je me­nja­la, i iz­no­si 13,5 di­na­ra po po­ten­ci­jal­nom gle­da­o­cu.
– Kon­kurs će bi­ti ras­pi­san za 28 te­le­vi­zi­ja i 24 ra­di­ja, a pro­ce­na je da bi kan­di­da­ta mo­glo bi­ti dvo­stru­ko vi­še – ka­že član Sa­ve­ta RRA Slo­bo­dan Đo­rić. – Te­ško je re­ći ko­li­ko je tre­nut­no ra­dio i TV sta­ni­ca, ko­je ima­ju re­gi­o­nal­ne ka­rak­te­ri­sti­ke, jer, emi­te­ri su, na svo­ju ru­ku, po­ve­ća­va­li broj re­pe­ti­to­ra i ši­ri­li svoj sig­nal.

 

Uslovi


Pošto je rok za pri­va­ti­za­ci­ju elek­tron­skih me­di­ja kraj 2007. go­di­ne, me­đu kan­di­da­ti­ma za re­gi­o­nal­ne do­zvo­le bi­će i mno­go onih či­ji su osni­va­či još uvek gra­do­vi, ili op­šti­ne. Pred­stav­ni­ci tih gla­si­la sma­tra­ju da je ta­kav re­do­sled po­te­za i bo­lji, ka­ko bi se pre pri­va­ti­za­ci­je zna­lo ima­ju li te RTV sta­ni­ce i do­zvo­lu za rad.
– Bo­lje je pre pri­va­ti­za­ci­je da do­bi­je­mo do­zvo­lu, da nas ne ku­pu­ju za bud za­što, sa­mo zbog na­še pri­ma­mlji­ve zgra­de od 800 kva­drat­nih me­ta­ra. Ce­na sta­ni­ca ko­je bu­du do­bi­le do­zvo­lu zna­čaj­no će se po­ve­ća­ti, pa će ih on­da, valj­da, ku­po­va­ti lju­di ko­ji ima­ju ozbilj­ne na­me­re da se ba­ve me­dij­skim po­slom – ka­že di­rek­tor JP RTV Kra­gu­je­vac, Bo­ris Jo­va­no­vić.
Jo­va­no­vić sma­tra da RTV Kra­gu­je­vac za­do­vo­lja­va pro­gram­ske i teh­nič­ke uslo­ve za do­bi­ja­nje do­zvo­le, da op­seg sig­na­la ove ku­će „po­kri­va“ od 600.000 do mi­li­on po­ten­ci­jal­nih gle­da­la­ca, i na­da se, ka­ko ka­že, da će o do­bit­ni­ci­ma od­lu­či­va­ti nji­hov pro­gram, a ne ne­što dru­go.
Još jed­no JP, kra­lje­vač­ka RTV, ko­ja je i da­lje „u bra­ku“ sa ne­delj­ni­kom „Ibar­ske no­vo­sti“, kon­ku­ri­sa­će za re­gi­o­nal­nu do­zvo­lu. I oni su, kao i Kra­gu­jev­ča­ni, ušli u pro­ces pri­va­ti­za­ci­je, a do­bi­ja­nje do­zvo­le uve­ća­lo bi vred­nost ku­će i, na­da se di­rek­tor i glav­ni i od­go­vor­ni ured­nik Dra­gan Ra­ji­čić, „eli­mi­ni­sa­lo me­še­ta­re, ko­ji bi, ra­di svo­jih in­te­re­sa, sa­mo sro­za­li kva­li­tet pro­gra­ma“.
– Pre­ma svim is­tra­ži­va­nji­ma, TV Ča­čak, TV Kru­še­vac, TV Kra­gu­je­vac, ja­go­din­ska „Pal­ma“ i na­ša ku­ća, je­di­ne na ovom pod­ruč­ju od­ska­ču od lo­kal­nog ka­rak­te­ra. Na­da­mo se da će se, ka­da se po­sle kon­kur­sa broj sta­ni­ca sma­nji, po­bolj­ša­ti pri­hod od re­kla­mi­ra­nja. Ce­ne su sa­da, zbog ve­li­kog bro­ja sta­ni­ca, mi­ni­mal­ne, jer sa­mo u Kra­lje­vu ima šest te­le­vi­zi­ja, od če­ga dve ka­blov­ske i vi­še od de­set ra­dio sta­ni­ca – ob­ja­šnja­va Ra­ji­čić.

 

Precizno


Posle ne­u­spe­ha sa na­ci­o­nal­nom, u pri­vat­noj, ni­škoj TV 5, pla­ni­ra­ju da kon­ku­ri­šu za re­gi­o­nal­nu do­zvo­lu, a ova ku­ća će, naj­ve­ro­vat­ni­je, mo­ra­ti svoj pro­gram da sve­de na re­gi­o­nal­nu me­ru jer se sa­da vi­di do­sta ši­ro­ko.
– TV 5 se vi­di u ju­žnoj i cen­tral­noj Sr­bi­ji, i se­ver­ni­je, pre­ma Be­o­gra­du – ka­že iz­vr­šni di­rek­tor Na­ta­ša Čor­bić. – Do sa­da, me­đu­tim, ni­ko od nas ni­je tra­žio da pre­sta­ne­mo sa emi­to­va­njem pro­gra­ma, pre­ko ne­kih ko­ta, ali ve­ro­vat­no će­mo se sa njih mo­ra­ti da sklo­ni­mo, po­sle kon­kur­sa za re­gi­o­ne.
Pri­li­kom ras­pi­si­va­nja re­gi­o­nal­nog, bi­će ob­no­vljen i kon­kurs za ra­dij­sko „po­kri­va­nje“ Voj­vo­di­ne, jer se na pret­hod­ni ni­ko ni­je ja­vio. Tre­ći krug po­de­le do­zvo­la, za lo­kal­ne RTV sta­ni­ce, usle­di­će od­mah na­kon okon­ča­nja po­sla sa re­gi­o­nal­nim emi­te­ri­ma.
– Na­me­ra nam je da se pri­me­na Za­ko­na o ra­di­o­di­fu­zi­ji, u ovoj fa­zi, za­vr­ši što pre. Ta­ko bi se i op­štin­skim RTV sta­ni­ca­ma da­la pri­li­ka da u pro­ces pri­va­tiz­ci­je ula­ze bez ne­do­u­mi­ca oko to­ga ho­će li, ili ne, do­bi­ti do­zvo­lu – ob­ja­šnja­va Slo­bo­dan Đo­rić.
Po­de­la lo­kal­nih RTV do­zvo­la, tre­ba­lo bi pre­ci­zi­ra član Sa­ve­ta RRA, da se za­vr­ši do sre­di­ne idu­će go­di­ne. Ta­da će se i ko­nač­no zna­ti ko­li­ko je u Sr­bi­ji osta­lo RTV sta­ni­ca, i ko su vla­sni­ci do­zvo­la za emi­to­va­nje pro­gra­ma. Ma­da se, za sa­da, ne zna ko­li­ko će do­zvo­la bi­ti de­lje­no za lo­kal­ne RTV sta­ni­ce, njih će, ka­že Đo­rić, u sva­kom slu­ča­ju, bi­ti pre­ko sto­ti­nu. Po­sle za­vr­šet­ka pro­ce­sa po­de­la do­zvo­la, uko­li­ko bu­de me­sta, ras­pi­si­va­će se, na­ja­vlju­ju u RRA, kon­kur­si za do­dat­ne emi­te­re, ka­ko bi se po­pu­nio sva­ki slo­bo­dan pro­stor u etru.

 

Sanja Remić

Tagovi

Povezani tekstovi