Vasić: Isključenje ne odlaže kampanja već procedura

– Taj rok do Nove godine ne postoji, ali postoji procedura koju moramo da primenimo, pošto je 11. oktobra stupio na snagu promenjen Zakon o radiodifuziji. Mi smo 11. oktobra održali sednicu i usvojili pravilnike o pečatu, o službenoj legitimaciji i o sprovođenju ovlašćenja iz Zakona. Niko na toj sednici nije rekao „do kraja godine“. Kada će isključenja biti nije moguće precizirati, jer zavisi do toga kada će u Službenom glasniku biti objavljeno kako izgleda pečat i legitimacija, što smo sve dostavili i čekamo štampanje. Onog trenutka kada se to dogodi Savet RRA će zasedati i uputiti odluku emiterima koji treba da prestanu s radom, nakon čega će preduzeti mere ukoliko oni to ne učine. Tačno je da smo javno pozvali one koji nisu učestvovali na konkursu da sami prekinu rad kako bi izbegli neprijatnosti – objašnjava Vasić, dodajući da su i učesnici na konkursu koji nisu dobili dozvole, s rešenjima o odbijanju prigovora, takođe pozvani da se „ugase“.
Kao što je poznato, u Beogradu postoji više od 20 radio stanica i nekoliko televizija koje su ostale bez frekvencije, odnosno dozvole za emitovanje, od kojih je najpoznatija RTV Politika. Upitan da li je tačno da će RTV Politika povući tužbu protiv RRA pred Vrhovnim sudom u zamenu za dozvolu za prelazak na kablovski prenos, Aleksandar Vasić odgovara negativno.
– Zaista ne znam šta se dešava s tužbom Politike, ali priča o nagodbi je izmišljotina. Kada je reč o kablovskom emitovanju treba imati u vidu da operateri za distribuciju kablovskog signala treba sada prvo da traže dozvolu od Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), a kada ispune njene standarde onda dolaze kod nas da traže dozvolu za program stanica koje nisu prošle na konkursu. Kabl je širi resurs od frekvencija, na njemu može da se emituje 60, 70, ili 100 televizijskih kanala i stoga se dozvola ne dobija na konkursu. Međutim, svaka dozvola se plaća, pa i ova. Kablovska televizija je takođe dosad bila neregulisana oblast i to mora da se sredi. Videli smo primere da pojedini kablovski operateri prevlače kablove preko krošnji drveća, zakucavaju na zid i slične primere potpunog odsustva standarda – navodi Vasić.


J. Lukač

Tagovi

Povezani tekstovi