Procesi u senci Haškog tribunala

U Srbiji i Hrvatskoj suđenja za ratne zločine u ovim zemljama izazivaju malu pažnju javnosti jer se na optuženičkim klupama nalaze okrivljeni nižeg ranga, dok je više interesovanja za procese u Haškom tribunalu, gde se sudi nalogodavcima, ocenjeno je na okruglom stolu srpskih i hrvatskih novinara koji se bave ovom problematikom. Na sastanku koji su organizovali Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, povodom studijske posete Beogradu hrvatskih novinara, konstatovano je da se u obe zemlje nedovoljno procesuiraju odgovorni za ratne zločine.

Novinar riječkog Novog lista Boris Pavelić izjavio je su suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj „stvar koju svi odbacuju“, od državnih i sudskih struktura pa do novinara, od kojih se samo nekolicina bavi ovom tematikom, što je nedovoljno. Drago Hedl, novinar hrvatskog Feral tribjuna kazao je da u Hrvatskoj osumnjičeni za ratne zločine nemaju kao nekad veliku podršku javnosti. On je dodao da se u slučaju hapšenja Branimira Glavaša, osumnjičenog za ubistva Srba u Osijeku 1991. godine, ne bi bilo velikih protesta i da bi čitav skup ličio na neku „folklornu manifestaciju“.


Hedl je ukazao da Glavaš nije uhapšen iz straha od nemira, već što bi se pod istragom tada našlo i nekoliko političara. Novinarka Slobodne Dalmacije Jasna Babić naglasila je da ratne zločine nije izazivala nacionalna mržnja, već da je kriminal bio glavni motiv. „Za promenu mišljenja o haškom optuženiku Anti Gotovini, kao hrvatskom heroju, ključni trenutak bilo je objavljivanje njegovog dosijea iz Francuske“, rekla je Babićeva.


Novinar beogradskog lista Vreme Tanja Tagirov istakla je da se u Srbiji i u Hrvatskoj vode postupci protiv najnižih izvršilaca, dok na optuženičkim klupama nema organizatora“, dodajući da kod nas ima nekoliko postupaka za ratne zločine o kojima mediji izveštavaju. Jasna Janković, koordinator za informisanje u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, rekla je da se „ipak nešto kreće unapred“, da su na optuženičkoj klupi oni koji su povukli oroz.


Novinar Zlatko Čobović iz beogradske agencije Fonet, a koji je tri godine izveštavao o suđenjima u Hagu, izjavio da se licitira presudama u tom sudu. Kao primer naveo je slučajeve optuženih Hrvata i Srba koji su za ista krivična dela dobili različite kazne. On je ukazao i sudije haškog suda nemaju kompletne slike o uzrocima rata na prostorima bivše Jugoslavije. Kao primer naveo je i pokušaj hrvatskog advokata da „nekom sudiji Afrikaneru“, objasni mentalitet Hrvata i Bošnjaka. Neki hrvatski novinari predložili su da srpsko i hrvatsko udruženje novinara podrže produžavanje mandata Haškog tribunala posle 2010. godine.


U Beogradu su boravili novinari iz Hrvatske televizije, Večernjeg Lista, Globusa, riječkog Novog Lista, Jutarnjeg lista, Feral Tribuna, Radija 101, Nacionala i Slobodne Dalmacije: Tokom boravka u Beogradu primio ih je Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.


D. Đuruvija

Tagovi

Povezani tekstovi