Novinar TVN Subotić ipak tajni agent

Iz poljskog Ministarstva odbrane procurili su u tri vodeća poljska dnevna lista dokumenti koji potvrđuju da je Subotić 1984. godine potpisao dobrovoljno saradnju sa vojnom obaveštajnom službom, u vreme kada je radio kao novinar u državnoj poljskoj televiziji.

Milan Subotić, koji je i programski sekretar TVN nehotice je postao centralna ličnost afere oko snimka koji je dokazao da vlada premijera Jaroslava Kačinjskog funkcijama kupuje poslanike opozicije. Kako prenose poljski mediji, Subotić je iz porodice jugoslovenskih emigranata, koji su odlučili da ostanu u Poljskoj posle raskida Tita i Staljina i rezolucije Informbiroa 1948. godine.


Štampa bliska vladi optužila je TVN da je Subotić, kao vojni agent nove poljske Vojne informativne službe (WSI), emitovanjem snimka korupcije, namerno stvorio aferu da bi pala vlada, pošto je opozicija zbog snimka zatražila hitnu ostavku Kačinjskog. Neimenovani oficir nedavno raspuštene WSI upozorio je, međutim, dnevnik Gazeta viborča da su mediji zabunom razotkrili drugog Milana Subotića, operativca i saradnika poljskih obaveštajaca u Hrvatskoj ili bivšoj Jugoslaviji i doveli tako u opasnost tog agenta.


Da zabuna bude još veća, provladin nedeljnik Gazeta polska objavio je uz priču o novinaru Subotiću sliku trećeg Milana Subotića, profesora Beogradskog univerziteta. Aferom „tri Subotića“ bavio se i Odbor za tajne službe poljskog Sejma da proveri ko je prekršio zakon, ako je otkriven agent na Balkanu.


„Suštinsko pitanje je da li je Milan Subotić (novinar TVN) nastavio da sarađuje sa WSI i u slobodnoj Poljskoj, što on kategorično poriče“, saopštilo je danas rukovodstvo TVN i istaklo da ako on nije bio agent i posle pada komunizma, ne preti mu otpuštanje.

Tagovi

Povezani tekstovi