Rang lista slobode medija

U izveštaju organizacije Reporteri bez granica Rusija je na 147. mestu na svetu po slobodi medija, dok su SAD, s Hrvatskom, Bocvanom i Tongom, na 53. mestu. Srbija i Crna Gora zauzela je 45. mesto.

U izveštaju se navodi da se ništa nije promenilo u državama u kojima se najviše krši sloboda štampe, pa tako novinari u Severnoj Koreji, Eritreji, Turkmenistanu, Kubi, Burmi i Kini još rizikuju živote ili zatvaranje pokušavajući da dođu do informacija i da ih prenesu javnosti.

Prema istom izveštaju, predsednik Severne Koreje Kim Džong Il nastavlja da kontroliše medije.

U pravljenju liste država prema kriterijumu poštovanja slobode medija učestvovalo je 130 novinara, dopisnika, pravnih stručnjaka i aktivista za ljudska prava Reportera bez granica. Prema rang-listi te organizacije, SAD su 2002. bile na 17. mestu, a značajan pad na listi objašnjava se time što sadašnja administracija SAD koristi nacionalnu bezbednost kao izgovor za novinare koji se kritički bave borbom protiv terorizma.

Od država sa područja SFRJ, značajan pomak napravila je Bosna i Hercegovina, koja je došla na 19. mesto, s Danskom, Novim Zelandom i Trinidadom i Tobagom.

Među evropskim državama najlošije su kotirane one nastale raspadom SSSR-a, dok je položaj novinara u Rusiji težak, što potvrđuje i nedavno ubistvo novinarke Ane Politkovskaje.

Tagovi

Povezani tekstovi