Zatvaranje emitera

– Prema Pravilniku, svi emiteri koji nemaju pravo na emitovanje radio i televizijskog programa dobiće dopise u kojima će biti navedena odluka o prekidu emitovanja. Oni će imati rok od 15 dana da se žale, a ako te žalbe ne prođu moraće da isključe predajnike. Ukoliko to ne urade biće urađeno prinudno izvršenje odluke. Prostorije će biti zapečaćene, a taj posao će obaviti službeno lice službenim pečatom – kaže Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta RRA.


On kaže da će isti aršini važiti za sve koji nemaju pravo na emitovanje programa, a RRA će imati pravo da traži pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova u slučaju kada je to potrebno.


– Prvo ćemo krenuti s gašenjem onih emitera koji nisu konkurisali za frekvencije, a zatim i onih koji su konkurisali, ali nisu dobili frekvencije. Na primer, u Beogradu ima 60 emitera koji nemaju dozvolu za emitovanje, njih tridesetak nije ni konkurisalo, a ostali nisu dobili dozvolu. Gašenje tolikih emitera ne može da se uradi za jedan dan. Taj posao će trajati – objašnjava Vasić.


On kaže da priče o tome kako je postignut dogovor sa TV Politikom da će im, ako ova kuća povuče tužbu protiv RRA pred Vrhovnim sudom, biti dozvoljeno emitovanje programa preko kablovskih sistema nisu tačne i da će isti aršini važiti za sve.


– Što se tiče regulisanja rada kablovske televizije lopta je trenutno kod Republičke agencije za telekomunikacije. Oni moraju da licenciraju kablovske distributere. Tek kada se to uradi i uspostave tehnički uslovi, kablovski distributeri moraće da nam dostave spisak programa koje emituju – kaže Vasić.


Tada će televizije moći da traže dozvolu za emitovanje putem kabla, dodaje on, a ako neka televizija želi, može da ima samo dozvolu za emitovanje na kablu. Primer je Stankom koji je prestao da emituje program preko klasičnog sistema, ali ga građani mogu videti putem kablovske televizije.


U Službenom glasniku objavljeni su i pravilnici o sadržaju i formatu žiga za pečaćenje, koji će ovlašćeno lice iz Agencije koristiti za prostorije u kojima je smeštena telekomunikaciona sredstva ili radio- stanica koja nema dozvolu za rad, kao i Pravilnik o legitimaciji ovlašćenog lica za prinudno izvršenje odluka Saveta RRA. Ovi pravilnici su doneti radi preciziranja izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji i detaljnije propisuju postupak gašenja radio i TV stanica bez dozvole.


A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi