Zajedno u v.d. stanju

Beograd-Ma­da se dr­žav­na za­jed­ni­ca Sr­bi­je i Cr­ne Go­re ras­pa­la, u Sa­ve­zu no­vi­na­ra SCG, že­le da ta no­vi­nar­ska or­ga­ni­za­ci­ja op­sta­ne, ma­kar bi­la i je­di­na ko­ja je pre­ži­ve­la ras­pad, do­ne­dav­no za­jed­nič­ke dr­ža­ve.
Na sve­ča­noj skup­šti­ni u ponedeljak, obe­le­ža­va­nju še­zde­se­to­go­di­šnji­ce po­sto­ja­nja, to su po­tvr­di­li pred­stav­ni­ci dve čla­ni­ce Sa­ve­za no­vi­na­ra SCG – Udru­že­nja no­vi­na­ra Cr­ne Go­re i Udru­že­nja no­vi­na­ra Sr­bi­je.
Ob­ja­šnja­va­ju­ći da je i pre i po­sle cr­no­gor­skog re­fe­ren­du­ma UO Udru­že­nje no­vi­na­ra Cr­ne Go­re po­tvr­dio stav o op­stan­ku Sa­ve­za no­vi­na­ra, pred­sed­nik UNCG, Jo­van Pla­me­nac ka­že da je to „in­te­res pro­fe­si­je, i da ne­što što je do­bro ne tre­ba raz­bi­ja­ti zbog ne­či­je po­li­tič­ke vo­lje“. Ma­da ta­kvo mi­šlje­nje de­li i pred­sed­nik UNS-a, Ni­no Bra­jo­vić, on na­ja­vlju­je da bi, o op­stan­ku za­jed­nič­kog udru­že­nja no­vi­na­ra, usko­ro tre­ba­lo da od­lu­či skup­šti­na UNS-a.
I pre to­ga, me­đu­tim, ima onih ko­ji po­sta­vlja­ju pi­ta­nje le­gi­ti­mi­te­ta sa­mog Sa­ve­za, jer, iz­bor­na skup­šti­na te or­ga­ni­za­ci­je ni­je odr­ža­na u apri­lu, ka­da joj je bi­lo vre­me.
– Do­go­vor dva no­vi­nar­ska udru­že­nja bio je da se, zbog ne­ja­sne si­tu­a­ci­je, iz­bor­na skup­šti­na od­lo­ži za 29. ok­to­bar, a ja osta­nem vr­ši­lac du­žno­sti. Sa­da je to od­lo­že­no, zbog ne­ja­sno­ća oko re­gi­stra­ci­je sa­ve­znih or­ga­ni­za­ci­ja – ka­že pred­sed­nik Sa­ve­za no­vi­na­ra, Ži­ka Ni­ko­lić.
On sma­tra da ne po­sto­je za­kon­ske smet­nje da Sa­vez op­sta­ne kao me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca.

Uko­li­ko Sa­vez no­vi­na­ra SCG ne op­sta­ne, po­sta­vlja se pi­ta­nje atrak­tiv­ne imo­vi­ne, u stro­gom cen­tru Be­o­gra­da, Knez Mi­ha­i­lo­voj uli­ci. Pred­sed­nik Udru­že­nja no­vi­na­ra CG ka­že da, u tom slu­ča­ju, cr­no­gor­sko udru­že­nje ne mo­že ra­ču­na­ti na po­de­lu imo­vi­ne.
Ob­ja­šnja­va­ju­ći da je „850 kva­dra­ta zgra­de gra­đe­ne 60-tih go­di­na, kao Dom no­vi­na­ra Ju­go­sla­vi­je, mno­gi­ma za­pe­lo za oko“, Ni­ko­lić do­da­je da bi se u slu­ča­ju ras­pa­da, naj­ve­ro­vat­ni­je, ko­le­ga­ma iz Cr­ne Go­re da­la ne­ka na­dok­na­da, upr­kos to­me što to ni­je oba­ve­zu­ju­će.
Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, Sa­vez no­vi­na­ra SCG mo­rao je da svoj vla­snič­ki sta­tus pre­do­či i Di­rek­ci­ji za imo­vi­nu Sr­bi­je.
– To je zah­te­va­la agen­ci­ja „Tan­jug“, ko­ja je ov­de sa­mo za­ku­pac, ali je tra­ži­la da se imo­vi­na odu­zme na­ma i do­de­li nji­ma na ko­ri­šće­nje – ka­že Ni­ko­lić, is­ti­ču­ći da su „Tan­jug do­bi­li na svim su­do­vi­ma, kao i da im je u ju­nu is­te­kao i ugo­vor o za­ku­pu“.

 

S. Remić

Tagovi

Povezani tekstovi