U etru još pedeset nelegalnih stanica

Dvadesetak nelegalnih radio i TV stanica dobrovoljno je ugasilo svoje predajnike u zakonskom roku, koji je istekao u subotu 28. oktobra. Republičkoj radiodifuznoj agenciji preostalo je da, ako treba i uz pomoć policije, ugasi još 50.


Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta RRA, izjavio je da očekuje da će do kraja novembra sve stanice bez dozvole prestati da emituju program. On je rekao da te stanice nezakonito emituju program od završetka konkursa, ali da im je RRA ostavila mogućnost da sami isključe predajnike. Taj rok je istekao prošle subote.


Prav radio stanica koja se sama ugasila, još pre dve nedelje, bila je „Radio Bandini“. Svoje programe prekinuli su Radio „Lav“, Radio „Fir“, Radio „Kis“, Radio „Stankom“, Radio „Konte“, Radio „Licej“, Radio „Košava“, Radio „Zvezdara“, Radio „SCK“ i Radio „Politika“.


Emitovanje sa predajnika prekinula je i Televizija „Stankom“ koja, međutim, može da se gleda preko kablovkse televizije. I za to je, međutim, potrebno da se pribavi dozvola RRA, ali Agencije ne izdaje dozvolu direktno televiziji nego kablovskom operateru. Za prelazak na tzv. zemaljsku kablovsku mrežu zainteresovane su i TV „Politika“ i Kanal D.


-Sve one radio i TV stanice koje nisu dobrovoljno prestale sa emitovanjem programa ući će u proceduru gašenja koja je propisana Pravilnikom RRA- kaže za „Blic“ Vladimir Cvetković, član Saveta RRA.


Prema toj proceduri, RRA treba da im uruči rešenje o prestanku rada, na šta oni imaju pravo da se žale Agenciji. Žalba, međutim, ne odlaže izvršenje, a kazne za prinudno isključenje su velike: od 300.000 do milion dinara za pravna lica, i od 20.000 do 50.000 za fizička lica. Kao konačne mera sprovodi se pečečenje prostorija u kojima se nalaze telekomunikaciona sredstva.


S. Palić

Tagovi

Povezani tekstovi