Oni tuže, mi idemo dalje

Upr­kos broj­nim skan­da­li­ma i ospo­ra­va­nji­ma, Sa­vet RRA ostao je pri svo­jim od­lu­ka­ma i obra­zlo­že­nji­ma u ve­zi sa do­sa­da­šnjom po­de­lom RTV do­zvo­la za emi­to­va­nje pro­gra­ma. I dok ne­za­do­volj­ni emi­te­ri sa­tis­fak­ci­ju tra­že pred Vr­hov­nim su­dom Sr­bi­je, či­je se od­lu­či­va­nje ne­ka­ko raz­vu­klo, u RRA gu­ra­ju da­lje. Na­ja­vlju­ju re­gi­o­nal­ni kon­kurs za RTV do­zvo­le, a i ne­dav­no, u Skup­šti­ni „glat­ko“ usvo­je­ne iz­me­ne Za­ko­na o ra­di­o­di­fu­zi­ji, idu im „na ru­ku“, za ga­še­nje RTV sta­ni­ca bez do­zvo­le.
Pred­sed­nik Sa­ve­ta RRA, Ne­nad Ce­kić na pi­ta­nje: ka­ko mu se, po­sle ga­še­nja BK TV, da­va­nja do­zvo­la no­vim te­le­vi­zi­ja­ma, ali i onim ko­je ni­su za­do­vo­lja­va­le kri­te­ri­ju­me na­ci­o­nal­nog emi­te­ra, sa­da, ka­da gle­da nji­ho­ve pro­gra­me, či­ne ra­di­o­di­fu­zni do­me­ti RRA, i je­smo li do­bi­li bo­ga­ti­ju TV sce­nu, od­go­va­ra:

Ima razloga


To tre­ba da pro­ce­ne gle­da­o­ci, a ne Sa­vet. Mi ni­smo glav­ni ured­ni­ci elek­tron­skih me­di­ja u Sr­bi­ji ni ide­o­lo­ška ko­mi­si­ja za oce­nu nji­ho­ve po­dob­no­sti. Uosta­lom, reč je o ko­mer­ci­jal­nim te­le­vi­zi­ja­ma ko­ji­ma svu­da u sve­tu, pa i u Evro­pi pre­su­đu­je tr­ži­šte. Pe­ri­od uho­da­va­nja no­ve te­le­vi­zi­je tra­je naj­ma­nje go­di­nu da­na. Sve­o­bu­hvat­no gle­da­ju­ći, ra­di­o­di­fu­zna sce­na je sa­da ra­zno­vr­sni­ja. Uz­gred, da smo po­kle­kli pod pri­ti­skom pro­pa­gan­de i Ka­ri­ći­ma svo­je­vre­me­no iz­da­li do­zvo­lu, sa­da bi­smo, mo­ra­li da je ga­si­mo. Jer, da zna jav­nost: 53 od­sto BK te­le­vi­zi­je i u ovom tre­nut­ku dr­že dve Ka­ri­će­ve fir­me, ko­je si­gur­no idu u ste­čaj: Astra ban­ka i Evro­pa osi­gu­ra­nje, ko­ji­ma je od­u­ze­ta do­zvo­la za rad.

Je­ste li „pro­gle­da­li kroz pr­ste“ TV Fok­su, ko­ji i da­lje „te­sti­ra svoj sig­nal“?
– Ni­smo ni­ko­me gle­da­li kroz pr­ste. Foks te­le­vi­zi­ja ne emi­tu­je „test sig­nal“, već pro­gram ko­ji je po de­fi­ni­ci­ji na po­čet­ku uvek eks­pe­ri­men­ta­lan. Di­rek­tan pre­nos utak­mi­ce Cr­ve­na zve­zda – PA­OK ja­san je do­kaz da je reč o te­le­vi­zi­ji ko­ja mo­že da iz­ve­de i ta­ko slo­že­nu ope­ra­ci­ju ka­kvu pred­sta­vlja pre­nos sport­skog do­ga­đa­ja.

Op­tu­ži­va­li ste da je RTL or­ga­ni­za­tor kam­pa­nje pro­tiv RRA. Da li je ta te­le­vi­zi­ja de­fi­ni­tiv­no „is­pa­la iz igre“?
– Vr­hov­ni sud ce­ni za­ko­ni­tost na­ših od­lu­ka, i mi će­mo, sva­ka­ko, po­što­va­ti nji­ho­ve od­lu­ke. Me­đu­tim, to ne zna­či da sud iz­da­je do­zvo­le. To je nad­le­žnost Sa­ve­ta RRA, a mi ni­smo ra­di­li ni­šta pro­tiv za­ko­na. Za­klju­či­te sa­mi.

Ak­tu­el­no je ga­še­nje be­o­grad­skih sta­ni­ca bez do­zvo­le. Ka­da oče­ku­je­te da se za­vr­ši taj pro­ces, i va­že li ista pra­vi­la i za TV Po­li­ti­ku?
– Ne mo­gu da pro­ce­nim tač­no ka­da, ali pi­ra­ti će bi­ti su­zbi­je­ni vr­lo br­zo. Ne­ma­mo raz­u­me­va­nje za one ko­ji kr­še za­kon, kao ni za one ko­ji se u kr­še­nju za­ko­na po­zi­va­ju na tzv. jav­nost, a po­seb­no „struč­nu jav­nost“, ili ne­ka­kve fan­tom­ske „evrop­ske prin­ci­pe i stan­dar­de“. Osnov­ni evrop­ski prin­cip je vla­da­vi­na za­ko­na i to mo­ra­ju da shva­te svi. Iz­u­ze­ta­ka ne­ma. Što va­ži za sve, va­ži i za „Po­li­ti­ku“.

Ka­da će bi­ti ras­pi­san kon­kurs za re­gi­o­nal­ne emi­te­re, ko­li­ko će se do­zvo­la iz­da­va­ti, i ima li i za re­gi­o­nal­ne sta­ni­ce za­in­te­re­so­va­nih stra­na­ca?
– Naj­da­lje za de­se­tak da­na. Za­in­te­re­so­va­nost stra­na­ca ni­je mo­gu­će pro­ce­ni­ti una­pred. Vi­de­će­mo.

 

Rasplet na sudu


U od­no­su na broj­ne kri­ti­ke i ospo­ra­va­nja od­lu­ka RRA, či­ni se da je Vla­da Sr­bi­je naj­bla­go­na­klo­ni­ja pre­ma va­ma?
– Vla­da po Za­ko­nu ne sme da se me­ša u naš rad. Ako je po­što­va­nje Za­ko­na – bla­go­na­klo­nost, on­da je ve­ći­na čla­no­va vla­de za­i­sta bla­go­na­klo­na. Ma­da, po­zna­to mi je i to da ne­ki čla­no­vi vla­de lič­no uop­šte ni­su odu­še­vlje­ni na­šom od­lu­kom da se RTL-u, iz mno­štva raz­li­či­tih raz­lo­ga ne do­de­li do­zvo­la. Pod­se­ti­ću Vas da je mi­ni­star Ko­ja­di­no­vić jav­no re­kao: „Ili Ce­kić, ili ja“.
Ne­ki emi­te­ri, ko­ji ni­su do­bi­li do­zvo­lu, po­kre­nu­li su pro­tiv RRA, ali i vas lič­no, sud­ske spo­ro­ve, a i vi ste pod­ne­li ne­ko­li­ko tu­žbi za kle­ve­tu.
– Ne znam ko­li­ko je tu­žbi pod­ne­to, a to i ni­je ne­što či­me se uop­šte ba­vim. Po­stu­pak pred Vr­hov­nim su­dom je uprav­ni spor i ne pod­ra­zu­me­va ni­ka­kvu kri­vič­nu od­go­vor­nost.

 

Sanja Remić

Tagovi

Povezani tekstovi