Veliko spremanje etra

Beograd-Savet Republičke radiodifuzne agencije javnim oglasom poslednji put pozvao je beogradske radio i televizijske stanice koje emituju program bez dozvole da same isključe predajnike i na taj način prestanu da krše zakon.

Članovi Saveta RRA do sada nisu postavili neki poseban rok do koga bi piratske stanice trebalo da prestan u da rade. Kako je Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta RRA, nedavno rekao za Glas, gašenje svih beogradskih emitera koji nemaju dozvolu ne može da se obavi za jedan dan jer je to posao koji će trajati. Ipak, očekuje se da će biti završen do kraja ovog meseca.


Prema rečima Vladimira Cvetkovića, člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, u glavnom gradu Srbije ima više od 100 radio-stanica. Najmanje njih 60 nije se ni prijavilo na konkurs za dodelu frekvencija i one će prve biti ugašene, a 20 stanica je do sad prestalo da emituje program i to zahvaljujući inicijativi Saveta RRA.


Ipak, mnogi emiteri još uvek, čini se, ne planiraju gašenje programa. Mnogo je razloga za to – dok se neki nadaju da će uspeti na sudu da ospore odluke RRA, drugi su rešeni da emituju program sve dok im predstavnici RRA prinudno ne isključe predajnike.


Tako su, na primer, vlasnici radio-stanica Radio 24, Hit, Balkan i Kriket koje nisu dobile frekvencije Vrhovnom sudu Srbije podneli su krivične prijave protiv odluka RRA. Oni traže poništavanje donetog rešenja, kao i celog konkursa za dodelu frekvencija.


Na Radio Bontonu rekli su nam da, iako nisu dobili dozvolu za emitovanje programa na konkursu, ne žele da prekinu emitovanje programa dok ne bude završen rok od 15 dana predviđen za žalbe.


– Kao učesnici konkursa za dobijanje frekvencije nećemo da prekinemo da radimo sve dok ne dobijemo rešenje od RRA da moramo da prestanemo da radimo – kažu zaposleni u ovom radiju.
I ljudi sa Radija Golf kažu da su učestvovali na konkursu za dodelu frekvencija, ali nisu „prošli prvi krug“. Ipak, niko od odgovornih nije bio tu da kaže da li će ova radio-stanica prekinuti rad odmah po završetku žalbenog roka ili će i oni čekati naredbu Saveta RRA.


Pravilnikom o prinudnom izvršenju odluka Saveta RRA, koji je 28. oktobra stupio na snagu, precizira se postupak privremenog ili trajnog oduzimanja dozvola za emitovanje programa i zabrana onima koji emituju bez dozvole. Prema tom pravilniku, svi emiteri koji nemaju pravo na emitovanje programa dobiće dopise sa odlukom o prekidu emitovanja. Imaće rok od 15 dana da se žale, a ako te žalbe budu odbijene, moraće da isključe predajnike ili će im oni biti prinudno isključeni.


A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi