Pravda je spora, ali dostižna

Međutim, put do zadovoljenja pravde bio je dugačak. Kako smo ranije pisali, i pored presude Okružnog suda u Pirotu da se petoro zaposlenih u Radio Babušnici vrate na posao, to se nije dogodilo, a umesto povratka na radna mesta v.d. direktora Doma kulture Vlastimir Nikolić poslao im je na kućne adrese sredinom septembra radne knjižice i otkaze posle disciplinskog postupka koji je vodio protiv njih.
Sada se situacija promenila, s obzirom na to da su zaposleni u međuvremenu Okružnom sudu uputili predlog za izvršenje sudskog rešenja.
– Mi smo odmah, sredinom septembra, pošto je stigla presuda, otišli kod Vlastimira Nikolića, v.d. direktora Doma kulture, zahtevajući da se presuda izvrši i mi vratimo na posao, ali on to tada nije hteo da uradi. Zbog toga smo napisali predlog za izvršenje odluke, a Nikolić prigovor Okružnom sudu, koji je na kraju odbio njegov prigovor i praktično potvrdio svoju raniju drugostepenu presudu – kaže spiker voditelj Jelena Ćirić.
Prema njenim rečima, na svoja radna mesta vratili su se prošlog petka uz pomoć sudskog izvršitelja.
– Došli smo ujutru i vrata Radija su bila zaključana. Nikolić je potom otključao vrata i sačinjen je zapisnik. Mi smo se vratili na svoja ranija radna mesta i radimo svoj posao prema programskoj šemi radija – kaže Ćirićeva, dodajući da tužbe koje su podneli protiv Vlastimira Nikolića zbog disciplinskog postupka i otkaza ostaju.
Podsećamo, presudu Okružnog suda petoro radnika babušničkog radija dobilo je 15, a 18. septembra poštom su im stigle radne knjižice s rešenjem o otkazu. Tehničar u Radiju Miljan Slavković u jednoj od ranijih izjava rekao je da je trebalo da se vrate na posao i prema presudi Opštinskog suda u Babušnici.
– Kada je početkom avgusta stigla presuda Opštinskog suda javili smo se Nikoliću da nas pusti u radio. On je tada izbegao susret, a sledećeg dana nam je rekao da ima pravo žalbe i da nema nameru da nas pusti. Posle toga smo čekali da po toj žalbi reaguje Okružni sud. U međuvremenu je Nikolić, bez ikakvog zakonskog argumenta, protiv nas pokrenuo disciplinski postupak, a Disciplinska komisija je zasedala 14. avgusta. Posle dve nedelje dobili smo rešenja o otkazu, na šta smo imali pravo žalbe. Mi smo se naravno žalili, a on to, kao što smo i očekivali, nije usvojio. Protiv njega vodimo još četiri parnice – kaže Slavković.
U prostorije Radija Babušnica 26. maja upali su odbornici i aktivisti više stranaka iz tog mesta koji su nasilno prekinuli program, promenili brave, a zaposleni se našli na ulici. Tada su u prostorije radija, koji posluje u okviru Doma kulture u Babušnici, upali odbornici lokalnog parlamenta i aktivisti radikala, SPS, G17 Plus, DSS i SPO. Sve je to bila posledica sukoba dveju suprotstavljenih grupacija jer svaka od njih i dalje polaže pravo da je ona legalna. Od tada pa sve doskora petoro radnika Radio Babušnice traži samo jedno – da se vrate na posao.

Tagovi

Povezani tekstovi