Kontraefekti kolektivističke propagande

Najviše su profesionalnu etiku kršili Kurir – 37 puta, Pres 27, i Večernje novosti 22 puta. Upola manje nepoštovanja pravila profesije primećeno je u Glasu javnosti – 13 puta, sledi Blic sa 10, Politika sa sedam i Danas sa dva prekršaja, rekla je Suša juče na predstavljanju oktobarskog izveštaja o pisanju štampe. Dodala je i da su u nedeljnicima Standard i Nedeljni telegraf zabeležena po dva prekršaja, a u Evropi i NIN po jedan.


Kako je navela, štampa je o ustavnom referendumu objavila oko 950 tekstova. „Stručne i javne primedbe na Predlog novog ustava, koje su se mogle naći u listovima Blic, Danas i Politika, bile su toliko u manjini, da kao iznimka potvrđuju pravilo da su mediji uglavnom vodili kampanju za Ustav, a manje objektivno izveštavali. Ispostavilo se kasnije da je ta kampanja bila dobro plaćena od Vlade“, ističe Suša.
Ocenila je i da je umesto prava glasača na kompetentan izbor, na osnovu punih informacija, „preovladala kolektivistička politička propaganda“, u kojoj se „uvek veliča kolektiv, a na metu postavlja neprilagođeni pojedinac“. Osvrnula se i na „slučaj da glavni urednik dnevnika Danas jedno piše u svojoj kolumni, a drugo govori u spotu za izlazak na referendum“.
Suša je zaključila i da su se „tesan referendumski rezultat i medijski kontaefekat mogli izbeći pristojnijim odnosom političke elite i medija prema javnosti, a posebno prema etničkim manjinama i manjinskim grupama“.
Prema podacima medijskog istraživača Mirjane Milošević, pozitivan stav u odnosu na ustav u Danasu je bio zastupljen 41 odsto, negativan 38, a neutralan 21 odsto. U slučaju politike, pozitivan stav iznosti 64, a negativan i neutralan po 18 odsto. Kod Glasa javnosti odnos je 70 prema 18 prema 12 odsto. Večernje novosti pokazale su izuzentu pozitivnost prema ustavu 84 odsto, negativnost je u 4 odsto, a neutralnost u 12 odsto tekstova. Skor Blica je sličan Politici, 68 odsto pozitivan, 19 negativan 13 neutralan. Pres je 79 odsto bio pozitivan, 21 negativan i bez neutralnih tekstova, kao i Kurir koji je bio u 78 odsto slučajeva pozitivan i 22 negativan.


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi