Pravilnik donosi čistije TV programe

– Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku tek pre dva dana, iako je na vladi usvojen nešto ranije. Razlog ovog kašnjenja jeste to što ga Ministarstvo nije podržalo. Prema Pravilniku, RATEL daje odobrenja, a ne licence kablovskim distributerima. Svako ko želi da se bavi ovim poslom može da dođe i da se prijavi. Jedino je potrebno da ispuni određene tehničke uslove definisane evropskim i svetskim standardima. Slika koju dobija korisnik mora da zadovolji kvalitet, a kako će ona doći do korisnika, to će biti određeno drugim pravilnikom koji je tek u pripremi – objašnjava on.


Radunović dodaje da RATEL radi na zaštiti korisnika i da zato oni imaju evidenciju svih KDS operatera.


– Ne očekujem da će se desiti da neki operater koji je dobio dozvolu ne ispuni tehničke uslove, pošto su morali da ih ispune da bi tu dozvolu dobili. Pravilnik je napisan tako da korisnika ne zanima kako je signal došao do njega, da li žicom ili na neki drugi način, već koji je kvalitet tog signala. On ga štiti i obezbeđuje mu kvalitet usluga. Kako su obavljeni radovi, ne tiče se korisnika već nas iz RATEL-a i sledećim pravilnikom ćemo to regulisati – pojasnio je Radunović.
Ovim pravilnikom, pak, određeno je da RATEL izdaje odobrenja za rad KDS operaterima na pet godina, a operateri su dužni da na svakih šest meseci agenciji podnose izveštaj o radu. Radunović objašnjava i da će RATEL kontrolisati kvalitet koju operateri pružaju i da će reagovati na žalbe korisnika.


– Sada su definisani standardi koje operateri moraju da ispune i to je uobičajeno svuda u svetu. Ako ne zadovoljavaju, neće moći da dobiju dozvolu – rekao je Radunović.


A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi