Novinarskim kodeksom sprečiti manipulacije

Naime, tadašnji predsednici SAD i SSSR „učestvovali su u jednoj trci u kojoj je Karter stigao na cilj prvi, a Brežnjev – drugi. Izveštavajući sa trke, američka agencija Asošiejted pres je saopštila: „Na velikoj međunarodnoj trciÖ naš predsednik je stigao na cilj prvi, a sovjetski – poslednji. Istovremeno, sovjetska agencija TASS je javila: „Na velikoj međunarodnoj trciÖ naš predsednik je stigao na cilj drugi, a američki – pretposlednji. Kao što vidimo oba izveštaja su tačna, a veoma različita. Nije važna suština već intonacija, u ovom slučaju dobro smišljena manipulacija.


U istom ili sličnom stilu izveštač TV B92 sa mitinga u Kosovskoj Mitrovici intonirao je i tempirao svoj izveštaj tako kao da na njemu ništa drugo nije video ni čuo osim da su prisutni uzvikivali ime Ratka Mladića. Svrha i poruke sa mitinga bili su u drugom planu, o njima malo ili nimalo. Na sličan način Cesid izveštava i komentariše tok i rezultate referenduma. NJima je bilo najvažnije da naširoko navode (sasvim sporadične) nedostatke u sprovođenju referenduma kojih je, kao i uvek i u drugim zemljama, bilo ali, koji i po njihovom mišljenju ne utiču na ukupan rezultat.


Slično tome, Cesid je saopštio da su u jednom uzorku od 600 biračkih mesta na njih osam uočene nepravilnosti. Tek potom, dakle iza toga, zaključuje da je očigledno da su građani natpolovičnom većinom podržali novi Ustav. U drugoj prilici predstavnik Cesida M. Blagojević kaže da je ovo bio najgore organizovani referendum, da su se dešavale sramne stvari, ali da je referendum uspeo, da je pala senka sumnje na njega, itd.


I strani posmatrači uočili su određene nepravilnosti u sprovođenju referenduma, ali su to saopštili na korektan način (za razliku od navedenih domaćih posmatrača i izveštača), ističući, pre svega, da je referendum potpuno regularan i uspešan. Zašto pojedini mediji i nevladine organizacije, kad im je zgodno, zamenjuju glavno i sporedno i zašto ne saopštavaju celu već friziranu istinu.


Aleksandar M. Žikić, dipl. ekonomista Beograd

Tagovi

Povezani tekstovi