Aplauzi za istine i laži

Novi Sad – Republički poslanik Dejan Mikavica optužio je juče pojedine medije i novinare da su protiv njega pokrenuli „javni linč i političke manipulacije“ s, kako je rekao, namerom da ga „politički diskredituju, uvrede i ponize kao čoveka, da se omalovaži njegova porodica i nanese politička šteta DSS uoči predstojećih izbora“ i zapretio da će tužiti novinare nekoliko listova, radio i TV stanica.
Od početka septembra, kada je vozeći službeni automobil SPC „Vojvodina“, gde je doskora bio zaposlen na mestu savetnika, izazvao saobraćajni udes u kojem je teško povređena jedna žena, Mikavica se našao u središtu medijske pažnje. Najpre zbog tvrdnje da nije kriv za udes iako je policija protiv njega podnela krivičnu prijavu, a zatim i zbog gomilanja javnih funkcija, računa za ručak u jednom restoranu koji je platio JP „Vodovod i kanalizacija“ u kojem je nedavno zaposlena njegova supruga.
Mikavica je juče na Spensu, u kojem je svojevremeno za direktora zaposlio svog kuma, sazvao konferenciju za novinare kako bi, kako je rekao, razotkrio laži koje su novinari plasirali i izneo istinu, ali je izbegao niz „škakljivih“ pitanja, kao što je šta je radio u službenom automobilu u nedelju ujutro kada se dogodio udes, zbog čega je policija protiv njega podnela krivičnu prijavu ako nije kriv i druga. Pojedine njegove tvrdnje i uvrede novinarima aplauzima su pozdravljali njegova supruga i grupa prijatelja.
Vidno besan, Mikavica je demantovao da je potpisao pomenuti račun u iznosu od 25 hiljada dinara. Tvrdeći da nikada nije primao više plata i apanaža istovremeno, Mikavica je bio kontradiktoran i naveo da „prima samo jednu platu i jedan prihod u UO JP Transnafta“, gde je kao političar, a ne istoričar, postavljen na mesto predsednika. Potvrdio je da je do 12. oktobra, kada je napustio ovo preduzeće, primao dve trećine plate u SPC „Vojvodina“, a trećinu na Filozofskom fakultetu gde je nedavno, iako docent, izabran za šefa katedre za istoriju.
Demantujući da je iskoristio neku funkciju da bi zaposlio svoju suprugu, Mikavica je naveo da je ona za nekoliko godina promenila više firmi radeći kao šef marketinga u Meridijan banci, Fakultetu za uslužni biznis, JP Informatika i sada u Vodovodu i kanalizaciji, gde je otišla na „nižu platu samo da bi pomogla preduzeću“. Mikavica je u jednom trenutku slavodobitno uskliknuo da je „ova gradska vlast bolja od prethodne hiljadu puta“, kao i da je ponosan na odbornike i članove stranke na funkcijama u gradskim preduzećima.
Vrh DSS je odmah posle sklapanja koalicije u Novom Sadu sa SRS i SPS raspustio Gradski odbor DSS, smenio Mikavicu, a pojedine odbornike isključio iz partije.


R. Balać

Tagovi

Povezani tekstovi