Регионални емитери у реду за дозволе

У овом пакету расподелиће се дозволе за 28 телевизијских мрежа и 24 радио програма. Конкурс је расписан и за једну мрежу за емитовање радио програма на подручју АП Војводине јер у предходном покушају није било заинтересованих емитера.


Конкурс је отворен 60 дана што значи да ће се пријаве примати до средине јануара наредне године. У тексту огласа који данас објављује „Политика ”назначене су оквирне жељене зоне покривања , односно подручја општина као и листа  ТВ канала односно расположивих фреквенција у осам радиодифузних области у Србији. До сада само су у региону Београда расподељене дозволе које је после конкурса добило шест телевизија и 14 радио станица.


Закон није дефинисао појам региона,  нити такав постоји у домаћем правном систему, па је својевремено Савет РРА у сарадњи са стручњацима за телекомуникације  оквирно сачинио мапу радиодифузних области на подручју Србије   руководећи се техничким, демографским, културним и географским критеријумима. Тако је Србија подељена на девет радиодифузних области. Регионалном се сматра свака станица која програм емитује на подручју  две или више општине у оквиру једне радиодифузне области  и чији сигнал  прима 60 одсто становништва у тој зони.


 Да би учествовала на конкурсу, радио или ТВ станица мора поред пријаве  да приложи и доказе о испуњености техничких и организационих услова као и низ других папира чији се списак наводи у тексту огласа. У тој папирологији потребна је  рецимо и оверена изјава да станица која тражи дозволу,  њеним добијањем неће остварити недозвољену медијску концентрацију  коју забрањује Закон о радиодифузији. Наравно емитери плаћају и одговарајуће накнаде за добијено право да емитују програм а чије је износе на предлог Савета РРА утврдила недавно Влада Србије. Пре тога , тачније приликом пријављивања на конкурс емитери су дужни да уплате и депозит који у случају покрајинске дозволе за радио програм износи 340 хиљада динара. Депозити за станице које траже регионалне ТВ дозволе, у зависности које подручје намеравају да покрију, крећу од 150 хиљада до 2, 7 милиона динара . Обавезни депозити за регионалне радио емитере износе од 11 хиљада до 54 хиљаде динара.


Савет РРА обавезан је да одлуку о добитницима дозвола донесе у року од 90 дана од дана када буде објављена листа пријављених на овај јавни конкурс.


 


М.Петрић

Tagovi

Povezani tekstovi