Nagrada Hedlu za pisanje o zločinima nad Srbima

Nagrada, koju ta esnafska organizacija dodeljuje medijskim profesionalcima iz zemalja u razvoju i novih demokratija za velik doprinos slobodi i nezavisnosti medija, Hedlu je pripala za izveštavanje o ratnim zločinima nad Srbima u Osijeku, u koje je umešan i ratni komandant odbrane grada Branimir Glavaš.

Predsednik Fondacije Najt, osnivač ICFJ, Alberto Ibarguen je, uručujući nagradu, naglasio da je Hedl zbog svog pisanja bio izložen pretnjama smrću, premlaćivanju, vladinim parnicama, verbalnom maltretiranju zlostavljanju i optužbama da je izdajnik, ali ga to nije odvratilo od pisanja o osetljivim temama, prneli su elektronski mediji.

Hedl je prošle godine objavio nekoliko tekstova o mučenju i ubistvima 37 srpskih civila u Osijeku tokom 1991. i 1992. godine, povezujući ih s Glavašom, nakon čega je dobio mnoge pretnje, rekao je Ibarguen koji je istaknuo i Hedlov rad za Radio Slobodna Evropa, zatim za ‘Tajm’ i ‘Gardijan’. Hedl je istakao da je nagrada veliko priznanje za njega i novinarski posao koji je radio svih ovih godina, kao i potvrda da je to što je učinio, pišući o temama koje nisu baš bile previše popularne u Hrvatskoj, bilo zapaženo i na medjunarodnom nivou i da je to i u Americi shvaćeno kao doprinos razvoju slobode novinarstva u Hrvatskoj.


 

Tagovi

Povezani tekstovi