Nagrada za slobodu štampe

Izvršni direktor komitetea Džoel Sajmon kaže da se i ove godine nastavio trend nasilja nad novinarima. Postoji još raširenija pojava da novinari zbog brojnih složenih razloga gube status neutralnih posmatrača-rekao je on. U izveštaju Komiteta se navodi da je ove godine najmanje 46 novinara poginulo na dužnosti ili je ubijeno-više od polovine na Bliskom istoku, a samo u Irakku 26.


Džamel Amer je urednik jednog nezavisnog nedeljnika u Jemenu, koji je prošle godine nakratko bio kondapovan zbog objavljivanja izveštaja o korupciji u vlasti, rekao je da mediji u inostranstvu, osim na terorizam, treba da se usredsrede i na druge teme. -Kada bi se mediji ovde bavili problemima slobode štampe i sličnim temama, bilo bi bolje i za nas i za situaciju u vezi sa terorizmom-smatra Amer.


Hesus Abal Kolorado prvi je fotoreporter kome je dodeljena Nagrada za slobodu štampe. Njega su levičarski gerilci dva puta otimali zbog snimka kršenja ljudskih prava tokom građanskog rata u Kolumbiji.


Novinarima će nagrade biti uručene u četvrtak, na svečanosti u Njorku, kada će biti obležena i 25-godišnjica osnivanja Komiteta za zaštitu novinara.

Tagovi

Povezani tekstovi