Sumnjiva beleška kampanji

Beograd – Optužbom portparola Demokratske stranke Srbije Andreje Mladenovića da RTV B92 vodi „prljavu kampanju“ nastavljen je pravi medijsko-politički rat započet preksinoć u emisiji Insajder. Mladenović smatra „žalosnim što je prva opoziciona stanica“ počela takvu vrstu kampanje.
– Posebno je neshvatljivo to što je glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić dao nalog redakciji da stalno u toku predizborne kampanje napada DSS – naveo je Mladenović za Betu.


Prema tumačenju Andreje Mladenovića zvuči „neverovatno i protivno zdravom razumu“ da je za B92 sporno to što je Milorad Ulemek, prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u zatvoru. On, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li će se ministar policije Dragan Jočić, koji je i funkcioner DSS, izjasniti o optužbama da je beleška sačinjena o privođenju Milorada Ulemeka zapravo naknadno sačinjena i samim tim falsifikat.
Milorad Ulemek se početkom maja 2004. godine predao, ali nije odmah sproveden u Okružni zatvor, već je u prostorijama MUP razgovarao s ministrom Jočićem i Šefom BIA Radetom Bulatovićem. Prema navodima Insajdera, te noći u zgradi MUP bili su i Aleksandar Nikitović i Aleksandar Tijanić.
Bivši načelnik Resora javne bezbednosti Miroslav Milošević i pomoćnik ministra policije Vladimir Božović u emisiji Insajder TV B92 nisu negirali mogućnost da je Jočićeva beleška, dostavljena B92 tek posle intervencije poverenika za informacije Rodoljuba Šabića, zapravo falsifikat.
Demokratska stranka zatražila je juče da se utvrde sve činjenice vezane za predaju Ulemeka, a zahteva se i utvrđivanje odgovornost Dragana Jočića. „Tužilaštvo je dužno da ispita istinitost tvrdnji o falsifikovanju službene beleške o razgovoru koji je s Ulemekom vođen, a koja je prema izjavi generalnog inspektora policije i bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti naknadno sačinjena i ne nalazi se u službenoj arhivi“, saopštila je DS. DS traži da tužilaštvo ispita generala Miroslava Miloševića zbog njegove tvrdnje iznete u istoj emisiji Insajder da je general Milan Obradović uhapšen iz ličnih i političkih razloga, a bez ikakvog pravnog osnova. „Važno je utvrditi da li je policija upotrebljavana u političke svrhe i da, ukoliko se to dokaže, nadležni zbog toga odgovaraju“, navodi DS.
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM juče je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, zatražio od MUP izvod iz evidencije ulazaka u zgradu MUP u noći privođenja Ulemeka. Kako se navodi u saopštenju ove nevladine organizacije, iz tog izvoda će se videti vreme dolaska i odlaska šefa kabineta premijera Aleksandra Nikitovića, direktora Radio televizije Srbije Aleksandra Tijanića, a i ekipe RTS. Milošević je za rekao TV B92 da su u noći predaje s novinarima koji su došli u prostorije MUP bili Nikitović i Tijanić. Tijanić je potvrdio da je bio tamo, ali da Nikitović nije bio u zgadi MUP. YUCOM je takođe zatražio od Vlade Srbije i ministra Jočića odgovor na pitanja prema kojem osnovu su Nikitović i Tijanić pozvani, a potom i pušteni u zgradu MUP, kao i zbog čega su te informacije dve godine „skrivane“.
Iz Drugog opštinskog tužilaštva najavljeno je „najkasnije za danas“ saopštenje povodom informacija da nema službene beleške o sastanku Jočića i Ulemeka.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi