Novinarka zagrebačkog Vjesnika, Ana Rukavina, koja se borila protiv leukemije, umrla od sepse

Liječnik Mirando Mrsić nije želio otkriti uzrok smrti, no od Aninih kolega doznajemo da je umrla od sepse. I iako je bitku s leukemijom koju je vodila više od godinu i pol dana izgubila, njena neumorna volja za životom, dirljivo pismo „Želim živjeti“ u kojem moli za pomoć i lavina humanitarnih akcija za njen spas u kojima je skupljeno oko milijun i 200 tisuća kuna nikad se neće zaboraviti. U to su uvjereni i njezini kolegice i kolege iz Vjesnika, s kojima je radila četiri godine.

Unatoč šoku i nevjerici zbog iznenadne smrti, borit će se da Ana Rukavina postane hrvatski Terry Fox, primjer ustrajne borbe svima koji boluju od leukemije.

– Ana se najmanje borila za sebe. Nije joj bilo bitno samo otići na operaciju, koliko stvoriti uvjete za osnivanje baze matičnih stanica.

Stalno je govorila kako nije logično da jedna operacija stoji dva milijuna kuna, dok za osnivanje baze koja bi bila spas mnogima treba samo pet milijuna kuna više. Zbog toga će svi žiroračuni na koje su građani danima uplaćivali novac za Anin spas i dalje ostati otvoreni, dok god se ne skupi dovoljno za ispunjenje njene životne želje – vidljivo potresena ispričala je Anina kolegica Marijana Matković.

Anina volja za životom, dirljivo pismo na dvije stranice koje se, i sama je to rekla, može sažeti u samo dvije riječi: „Želim živjeti“ – nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Iako je jučer sklopila oči, ta joj se želja ispunila jer Ana Rukavina, njena volja za životom i grčevita borba protiv leukemije živjet će zauvijek u našim srcima.

Tagovi

Povezani tekstovi