Uticaj države da bude ograničen!

U intervjuu agenciji Beta, na kraju svog trogodišnjeg mandata, Žuanova je rekla da profesionalci jesu odlična prilika za zemlju, ali da to nije dovoljno kako bi se stanje u medijima popravilo.


Buduće izmene i usvajanje novih akata moraju se obaviti na transparentan način i uz konsultacije stručne javnosti. Ona je naglasila da država mora imati pozitivnu ulogu prema medijima kada se uspostavlja zakonski okvir u kojem mediji mogu da funkcionišu na slobodan i profesionalan način, ali da onog trenutka kada se to dogodi, kada su jasne sve obaveze i garancije, i kada se one poštuju, bilo kakav uticaj države treba da bude ograničen. Prema njenim rečima, Misija Oebsa je uspostavila vrlo dobru saradnju sa ministrom za kulturu i medije Draganom Kojadinovićem na početku njegovog mandata 2004. godine.


Komentarišući transformaciju RTS-a u javni servis građana, Žuanova je kazala da niko ne može očekivati da se taj proces u potpunosti završi za nekoliko meseci jer RTS ima puno obaveza prema svim segmentima društva koje mora da ispuni. Prema njenim rečima, unutar RTS-a se sada sprovodi veliki posao na uspostavljanju nove strukture posle čega će doći do promene programskog sadržaja, a sam proces transformacije trajaće duže vreme kako bi ta televizija opravdala činjenicu da je javni servis.


Žuanova je naglasila i da će privatizacija štampanih i elektronskih medija u vlasništvu lokalnih vlasti, koja je u toku, uticati na sređivanje situacije na medijskoj sceni u Srbiji.


Komentarišući saradnju sa Republičkom radiodifuznom agencijom, Žuanova je rekla da je ona u početku bila uspešna. Neslaganja su počela posle raspisivanja konkursa, mi smo imali neke primedbe koje smo i tada iznosili javno, navela je Žuanova i podsetila da su zabrinutost zbog podele dozvola tada izrazila i profesionalna udruženja novinara, emitera, kao i druge međunarodne organizacije.


U julu 2006, prema njenim rečima, Oebs se protivio načinu na koji su donete izmene i dopune Zakona o radiodifuziji, smatrajući da je trebalo odvojiti vreme za javnu raspravu sa svim zainteresovanim stranama i međunarodnim institucijama, ali da je, umesto toga, rasprava izostala, a izmene i dopune su se našli na glasanju po hitnom postupku.



 

Tagovi

Povezani tekstovi