Televizija Frans 24 nudi francuski pogled na svet

Dugo očekivano pokretanje te francuske informativne televizije obeleženo je prijemom u parku Tiljeri, u centru Pariza, kojem je prisustvovalo tri hiljade zvanica, uključujući francuskog premijera Dominika de Vilpena.
U specijalnom intervjuu za Frans 24, francuski predsednik Žak Širak rekao je da je neophodno da „velika zemlja poput Francuske može da ima svoje viđenje sveta“ i da ga emituje, u skladu sa svojom tradicijom, konceptom civilizacije, humanizma i globalizacije. On je izrazio očekivanje da će to biti izraženo kroz Frans 24.
Televizija je emitovala i intervjue sa šefom francuske diplomatije Filipom Dust Blazijem i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Televizija osnovana uz snažnu podršku Širaka najavljuje „francuski pogled“ na međunarodne događaje s težištem na raznovrsnosti i debati.
Vlasništvo dele francuska državna televizija i komercijalna TF1. Budžet televizije od 86 miliona evra skroman je u odnosu na CNN i BBC koji imaju budžet od 900, odnosno 600 miliona evra.

Tagovi

Povezani tekstovi