Maja Kovacevic Tomic: Istraga nije otvorena

– Želim da obavestim javnost da se predmet za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije od juče nalazi u nadležnosti istražnog sudije posebnog odeljenja pri Okružnom sudu u Beogradu. Lično sam uputio zahtev za sprovođenje većeg broja istražnih radnji. Zahtev je prosleđen na više desetina strana. Između ostalog, predložio sam i potpunu rekonstrukciju, i vremensku i prostornu, analizu celokupnog događaja – rekao je specijalni tužilac Slobodan Radovanović, objavljujući istragu u slučaju Ćuruvija.
Prema njegovom mišljenju „ovaj predmet mora imati svoj sudski epilog.
– Pred sudom mora biti utvrđena puna istina, ko se gde nalazio u momentu izvršenja ubistva, prema čijem nalogu i za koga je radio, odnosno mora se utvrditi počinilac ovog zločina – kaže Radovanović.
I Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva, kaže za Danas da je Specijalno tužilaštvo juče predmet ubistva Ćuruvije predalo istražnom sudiji. On kaže da tvrdnje Kovačević Tomić nisu tačne.
– Istražne radnje su kada ih istražni sudija sprovede i kada ih bude sproveo onda će istražni sudija tačno da uradi određenu rekonstrukciju prostorne i vremenske analize. Upravo ta istraga treba da da odgovor na pitanja ko je gde stajao, šta je radio, na osnovu novih dokaza koje smo mi podneli i prikupili zajedno s policijom. Istražni sudija treba da da odgovore na sva ta pitanja da bismo mi mogli dalje da preduzmemo korake, a najvažnija je rekonstrukcija prostorne i vremenske analize toka zločina koja će se zasnivati na novim dokazima. Imate zahtev za sprovođenje istrage i imate predlog za sprovođenje istrage; istraga u smislu zahteva nije otvorena, ali je stavljen predlog i to su sada finese koje čitaocu ne možete da objasnite. Suština je da je stavljen predlog da se sprovedu određene istražne radnje na 30 i nešto kucanih strana i kad istražni sudija to odradi specijalni tužilac će odlučiti šta će dalje. Ne razumem tu izjavu Maje Kovačević Tomić. Kako nije otvorena istraga? U tom procesno-pravnom smislu koje vašem prosečnom čitaocu nikada nećete objasniti nije, ali predmet jeste u sudskoj nadležnosti – ističe Zorić.
Zorić je takođe juče rekao da postoje indicije da su iza tog zločina stajale državne strukture. I on, kao i Radovanović, kaže da je ubistvo Ćuruvije političko, „te da postoje indicije da su pojedine državne strukture stajale iza ovog zločina“.
– Predlog upućen sudu sadrži više desetina stranica s novim dokazima koje je prikupilo tužilaštvo zajedno s organima otkrivanja. U tu svrhu specijalni tužilac je predložio da se izvede rekonstrukcija, kao i prostorna i vremenska analiza toka zločina. Najvažnije je da je predmet dobio sudski epilog. Suština je da je posle sedam i po godina stajanja u mraku predmet ugledao svetlost dana i da je doveden do suda – naglasio je Zorić.
Portparol Specijalnog tužilaštva je rekao da je to tužilaštvo zajedno s policijom došlo do novih dokaza koji će omogućiti uspešno vođenje postupka i otkrivanje počinilaca ovog zločina.
Podsećamo da prema dosadašnjim zvaničnim informacijama nema svedoka Ćuruvijinog ubistva, mada su mediji u više navrata špekulisali da su ubice prepoznate. Prema navodima Insajdera B92, 2003. godine tokom akcije Sablja tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović obavešten je da ima svedoka koji je video ubicu. Navodno, u MUP postoji i pisana izjava.


Jasmina Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi