Elektroprivreda Srbije uložila je pet miliona evra u dokapitalizaciju „Politike A. D.“ i tako postala vlasnik 15 odsto akcija

Elektroprivreda Srbije uložila je pet miliona evra u dokapitalizaciju „Politike A. D.“, saznaje Press u vrhu Vlade Srbije! Na taj način EPS postaje vlasnik 15 odsto akcija ovog preduzeća, koje je ravnopravni partner nemačke firme „WAZ“ u vlasništvu nad kompanijom „Politika novine i magazini“.
– Elektroprivreda Srbije dokapitalizovala je „Politiku A. D“. Novac je nabavila Vlada Srbije. Povećanjem vlasničkog udela u preduzeću koje ima 50 odsto vlasništva u firmi „Politika novine i magazini“, država se približava cilju da vrati novinsku kuću „Politika“ pod svoje okrilje – tvrdi izvor Pressa iz vrha Vlade Srbije i dodaje da je krajnji cilj Vlade da otkupi akcije nemačkog partnera i postane stoprocentni vlasnik firme „Politika novine i magazini“.
U Elektroprivredi Srbije, koja i sama ima ozbiljne poteškoće u poslovanju, niko nije želeo da objasni ko je doneo odluku o ovoj investiciji, niti odakle su izdvojena sredstva za dokapitalizaciju „Politike A. D.“.
– U toku je zakonom predviđena procedura da se, na osnovu odluka Upravnog odbora EPS-a i drugih državnih organa, sprovede kupovina akcija „Politike A. D.“ – štur je bio odgovor PR-a EPS-a Momčila Cebalovića.
Direktor firme „Politika A. D.“ Zoran Vasić juče nije hteo da potvrdi, ali ni demantuje proces dokapitalizacije u ovom preduzeću. Direktor firme „Politika novine i magazini“ Srđan Janićijević, međutim, potvrdio je informacije Pressa. On je rekao da se nada da će dokapitalizacijom „Politike A. D.“ biti otvoren put za nove investicije u zajedničko preduzeće srpskog i nemačkog partnera.
– Čuo sam da „Politika A. D.“dobija dodatni kapital kroz dokapitalizaciju. Međutim, to nema nikavog direktnog operativnog uticaja na poslovanje firme koju ja predstavljam. Posredno može imati uticaja što ćemo dobiti solventnijeg partnera koji će investirati u zajedničko preduzeće – kaže Srđan Janićijević.
Glavni i odgovorni urednik lista „Politika“ Ljiljana Smajlović tvrdi za Press da investicija javnog preduzeća EPS u „Politiku A. D.“ neće uticati na vlasničku strukturu kompanije „Politika novine i magazini“.
– Znam da je EPS ušao sa nekim kapitalom u „Politiku A. D.“, ali o detaljima ne znam ništa jer je moj posao isključivo uređivačka politika lista – napomenula je Smajlovićka.
A. Dragović

Tagovi

Povezani tekstovi