Knjiga Miše Ristovića o trgovini bebama u Srbiji

Ristović je samostalni izdavač zbornika „Rođeni da nestanu“, a osim članaka objavljenih u poslednjih pet godina u njemu se nalaze i novi tekstovi, pripremljeni specijalno za knjigu.

„Bilo bi mi drago da ova knjiga postane javna opomena da više niko i nikada u bilo kom porodilištu ne da ni jedan jedini razlog mamama i tatama da posumnjaju u sudbinu svoje bebe“, rekao je Ristović.


U knjizi su objavljene autetntične i dokumentovane ispovesti roditelja, koji sumnjaju da su njihove bebe ukradene iz porodilišta. Objašnjava se i  kako se preko šifara i JMBG-a može ući u trag nestalim bebama ali i kako je  sumnjičavim roditeljima iz Beograda zvanično potvrđeno da su njihove bebe nestajale na putu od porodilišta do groblja.


 


U “Rođenim da nestanu” se nalaze i tekstovi  o “mrtvim” bebama koje su dobijale pozive za vojsku, pozivane na vakcinisanje,  odseljivanje iz svojih gradova…


 


Oko 3.000 porodica u Srbiji sumnjaju da su njihove bebe nakon rađanja proglašavane mrtvim a potom prodavane ili poklanjane ljudima sa političkim vezama. Najstariji slučaj potiče iz 1959. godine, a roditelji su Sava i Ružica Babić iz Inđije.



„Satisfakciju svog istraživačkog rada na ovu temu doživeo sam u julu 2005. godine, kada je u republičkoj Skupštini konstituisan Anketni odbor radi utvrđivanja istine o novorođenoj deci nestaloj iz porodilišta u više gradova u Srbiji“, rekao je Ristović.

Anketni odbor Skupštine Srbije je 14. jula ove godine jednoglasno je usvojio izveštaj kojim je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatraženo da obrazuje specijalnu policijsku jedinicu koja bi ispitala sve slučajeve trgovine bebama.

U izveštaju je takođe zatraženo da postupke vodi specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Knjiga Miše Ristovića štampana je u 5.000 primeraka.

Tagovi

Povezani tekstovi