Imamo nove, radikalne materijalne dokaze i izjave svedoka. To je sve što javnost treba da zna u ovom trenutku

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović posle sedam i po godina pokrenuo je sa mrtve tačke slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali ne na način na koji je obećao. On je, naime, najpre najavio da će ili podneti krivičnu prijavu protiv ubica i nalogodavaca ili objasniti zašto se ubicama novinara ne može suditi. Međutim, tužilac Radovanović zatražio je prošlog petka od istražnog sudije da se obave „određene istražne radnje“. Zbog toga je ovaj potez tužioca i izazvao kritike u delu javnosti i kod porodice Ćuruvija. Oni smatraju da je ovo još jedan marketinški, predizborni potez vlasti.
Međutim, portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić u intervjuu za Press tvrdi da je tužilac Radovanović „ispunio svoje obećanje“.
– Suština priče je da je predmet „Ćuruvija“ konačno ugledao svetlo dana i da je dobio sudski epilog, kao i da je tužilac ispunio svoje obećanje da će tokom decembra izaći u javnost – kaže Zorić.
Ali tužilac je obećao da će ili pokrenuti postupak protiv određenih lica ili da će reći zašto to nije uradio. A uradio je treću stvar!
– Tužilac bi najviše voleo da je imao dovoljno dokaza da pokrene zahtev za sprovođenje istrage protiv određenih lica zbog ubistva Ćuruvije. U nedostatku dokaza, podneo je istražnom sudiji predlog za obavljanje određenih istražnih radnji. Tu su tačno navedeni predlozi koje radnje treba uraditi i koja lica treba da se saslušaju. U njemu se istražnom sudiji predlaže da na osnovu novih, jakih i radikalnih dokaza koje smo pribavili treba uraditi prostornu i vremensku analizu i rekonstrukciju događaja. Neki od novih dokaza dobijeni su pomoću najsavremenijih tehnika, koje koristi čak i FBI…
I kakvi su to dokazi, materijalni ili izjave ljudi?
– Imamo i materijalne dokaze i izjave svedoka. Ali to je sve što javnost treba da zna u ovom trenutku.
Ipak, utisak je da je tužilac Radovanović samo prebacio lopticu istražnom sudiji, a da nikakvih novih momenata nema?
– Kao što sam rekao, postoje novi radikalni dokazi! I nije tačno da je u pitanju prebacivanje loptice, jer će se predmet od istražnog sudije vratiti ponovo tužiocu.
I šta onda?
– Posle tih istražnih radnji tužilac ima mogućnost da podnese zahtev za sprovođenje istrage. Druga opcija je da se u nedostatku elemenata obustavi predmet. Važno je da se ide korak po korak i tako dođe do čvrstih dokaza protiv umešanih u ovaj zločin, na kojima će biti bazirana optužnica.
Kako komentarišete to što porodica Ćuruvija ne veruje da će ubice ikada biti otkrivene i da je potez tužioca politički marketing?
– Razumem njihovu sumnju, jer je prošlo više od sedam godina od tog tragičnog događaja. Znamo da je bilo raznih obećanja političara i da su zbog toga skeptični, ali ipak tužilac ima samo tužilački kapacitet, a ne politički. Tužilac Radovanović je tek nešto više od godinu dana na ovoj funkciji. A da se ovako ozbiljno radilo na tom slučaju posle 2000. godine, uveren sam da bi ubice Slavka Ćuruvije već uveliko bile u zatvoru.
Da li je tužilac imao pretnje ili pritiske zbog pokretanja slučaja Ćuruvija?
– To je lična stvar tužioca, o kojoj on ne želi da govori javno.
D. ISAILOVIĆ

Tagovi

Povezani tekstovi