Agencija ograničava samostalnost medija

Više učesnika okruglog stola na temu medija i izbora kritikovalo je uputstvo RRA, a Đorđe Vlajić, potpredsednik NUNS, ocenio je da se njime „ulazi u uređivački prostor medija“, kao i u njihov „ekonomski deo“. Po njemu, član 12 Zakona o radiodifuziji koji daje široka ovlašćenja RRA „ipak nije dovoljan osnov da RRA donosi obavezna uputstva, pogotovu za predizborni ambijent“.
Glavni urednik Radio Beograda Dušan Radulović naveo je da je u uputstvu RRA nelogično to što javni servis RTS treba da besplatno emituje spotove i reklame stranaka.
– To se kosi sa Zakonom o oglašavanju, jer mi na svaku emitovanu reklamu moramo platiti PDV – precizirao je Radulović.
Prema njegovim rečima, u skladu sa izbornim zakonima, u RTS postoje interna pravila o besplatnom predstavljanju svih učesnika izbora i određivanju njihovog redosleda žrebom, za šta nisu potrebni propisi RRA. Radulović je dodao i da „nije posao RRA da donosi obavezujuća uputstva“ kao i da bi „preporuka“ bila bolja reč za odluke Agencije.
Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, ocenio je da sledi „preteška kampanja sa mnogo zvanja i gnjavaža“ urednika od strane političara.
– Ne bih to podveo pod pritiske jer se može lako odbraniti, ali stranke imaju sve više energije i žara da se time bave – primetio je Janjić.
Istakao je da je tokom kampanje „najvažnije sačuvati dignitet novinara i medija, vodeći računa o javnom interesu“. Primetio je da u medijima nedostaje napor da otvore i da se bave ključnim problemima društva koje stranke predstavljaju samo u skladu sa svojim programima.
Urednik nezavisne produkcije Mreža Lila Radonjić ukazala je da stranke imaju svoje novinarske ekipe koje svim televizijama dostavljaju priloge iz kampanje, kao i da promotivni blokovi nisu razdvojeni od vesti.
– Sve se pretvara u jedan promomaterijal od jutra do sutra – navela je ona, ocenjujući da se „predizborna korektnost pretvara u zaveru ćutanja“.
Igor Božić, urednik sa RTV B92, primetio je da je to što sve televizije objavljuju priloge koje im stranke dostavljaju sa terena „uzrokovano uputstvom RRA“. Zamenik glavnog urednika Blica Srđan Radulović napomenuo je da bi redakcije trebalo da imaju profesionalan odnos prema kampanji, kao i prema drugim temama kojima se bave. Glavni urednik Danasa Mihal Ramač dodao je da će primedbe iz stranaka dolaziti u predizborno vreme šta god da se objavi na prvoj strani od dana ljudskih prava, do zagađenja u Pančevu, od kojih će malo njih biti sa razlogom.
Kako je najavila predsednica udruženja Nadežda Gaće, NUNS će pokrenuti projekat praćenja kako mediji izveštavaju u kampanji, kojim će biti obuhvaćene četiri televizijske i tri radio-stanice, kao i štampani mediji. J. L.

Tagovi

Povezani tekstovi