Гасе нас због народне музике

Представници седам радио-станица које на подручју Београда програм емитују без дозвола и које надлежни сматрају пиратским јуче су на Тргу Републике у Београду организовали протест због најаве да ће ускоро бити угашене. Иако им је упућено решење о забрани рада, радио-станице „Хит”, „Крикет”, „Кхрло е роменго”, „Балкан” , 24 часа, „ОК радио” и  „Глас Цркве” сматрају да су потези Радиодифузне агенције и Агенције за телекомуникације „неуставни и незаконити”.


У настојању да остану у етру, ови емитери затражиће, како кажу, помоћ и од председника Републике и политичких странака.


Добривоје Милорадовић, директор и главни и одговорни уредник „Хита”, сматра да је симптоматично што је РРА дозволе ускратила баш станицама које емитују народну музику уз назнаку да неће добровољно да прекину програм, већ ће сачекати да то обаве службена лица. Уз плакате са написима „За спас српске песме” и сличним, и уз музику коју емитују на својим програмима, представници ових емитера појединачно су се обратили окупљенима наводећи које су РТВ станице, по њима, незаконито стекле националне и београдске дозволе за рад.


РРА и РАТЕЛ су недавно објавили списак од 33 радио и шест ТВ станица које се појављују у етру главног рада а да нису добили чак ни тражили дозволе за ту делатност на недавним конкурсима. Један број станица, након упозорења, повукао се, као што су, рецимо, ЈАТ, Бонтон, Голф и неке друге, али, према слободним проценама, бар половина са исте листе и даље се опире искључењу предајника.


„Нигде у Европи, па ни у Србији, не постоји било какво право на радио-пиратерију и изазивање хаоса у етру. Ако постоје европски стандарди у области радиодифузије, онда је ред у етру, који подразумева прибављање дозволе у законом прописаној процедури, темељ свих осталих стандарда у овој важној области”, саопштила је РРА поводом јучерашњег протеста .


РРА и РАТЕЛ се неће либити да против пирата употребе сва расположива средства уз напомену да „већина станица које организују симулиране протесте никада није ни смела да почне емитовање програма, јер је закон још 2002. године практично прогласио мораторијум на покретање нових радио и ТВ станица”.


„Крикет маркет”, како тврди РРА, програм је почео да емитује после овог рока, дакле, супротно закону и без икакве дозволе.


Наглашавајући да се радиодифузијом „не могу на аматерској основи бавити приватни предузетници, власници хипермаркета и угоститељских објеката, већ увежбани професионалци”, РРА у саопштењу подсећа да је њихово гашење због правних а не политичких разлога и додају да „нико своју приватну борбу за лични интерес не сме да користи у политичке сврхе”.


„Била станица пиратска или не, она не сме да обмањује јавност, да клевеће, да прети и тако угрожава безбедност чланова Савета РРА”, оцењено је у саопштењу.


„Због низа клевета и претњи изречених у програмима удружених београдских пиратских станица и у личним контактима, појединачни чланови Савета покренуће кривичне поступке против одговорних појединаца”, најављено је у саопштењу, које је потписао заменик председника Савета РРА Александар Васић.
М. Петрић

Tagovi

Povezani tekstovi