Danas: Pretnje novinaru Tončiću zbog teksta o Simatoviću

„Redakciji ‘Danasa’ preneta je informacija iz solidnih advokatskih krugova da ‘okruženje’ bivšeg pomoćnika načelnika Državne bezbednosti, a sada haškog zatvorenika na privremenoj slobodi Simatovića preti novinaru Tončiću zbog teksta objavljenog u ‘Danasu’ 6. aprila“, piše u saopštenju.

Redakcija lista navodi da je Vlada Srbije demantovala te navode, kao I da je „Danas“ taj demanti u celosti objavio, a da „nije povukla informaciju, odnosno Tončićev tekst, budući da je zasnovan na komunikaciji sa vrlo respektabilnim izvorom koji nije u konfliktu sa vladom“.

„Informator koji je prekjuče kontaktirao jednog urednika ‘Danasa’ naveo je da se Tončiću preti ne samo sudom, nego i nespecifikovanim oblicima odmazde“, piše u saopštenju.

Redakcija „Danasa“ je o toj pretnji i zastrašivanju obavestila više domaćih i medjunarodnih institucija, uključujući i Nezavisno udruženje novinara Srbije, kancelariju Haškog tribunala u Beogradu i Fond za humanitarno pravo, a „svoja saznanja i zabrinutost je prenela i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije“.

Franko Simatović Frenki, optužen pred Haškim tribunalom, 9. decembra prošle godine pušten je na slobodu do početka sudjenja.

Tagovi

Povezani tekstovi